Færre tilmelder sig organdonation

Ny opgørelse viser et fald i antallet af danskere, der tilmelder sig Donorregistret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danskere, der ønsker at donere organer, er faldet markant.

Tilmeldingerne til Donorregistret raslede ifølge Søndagsavisen ned sidste år. 21.528 færre tilmeldte sig i 2013 sammenlignet med året før. Og antallet af donerede organer faldt fra 81 i 2012 til 64 sidste år, oplyser Dansk Center for Organdonation.

De få tilmeldinger til Donorregistret kan skyldes en mæthed efter den såkaldte Carina-sag, hvor en 19-årig pige fra Djursland mirakuløst vågnede op efter en trafikulykke, efter at hendes forældre havde givet tilladelse til at donere hendes organer væk.

»Da Carina-sagen rullede i 2012, så vi en bemærkelsesværdig stigning i tilmeldinger, fordi folk blev mere opmærksomme på det. Men nu er fokus fjernet, og folk glemmer igen at tage stilling,« siger udviklingssygeplejerske i Dansk Center for Organdonation Lone Bøgh til Søndagsavisen.

Det er dog svært at sige, om faldet af donerede organer i 2013 har noget at gøre med de færre tilmeldinger til registret.

»Det er jo styret af, at der nogle år kan være færre, der kommer til skade i trafikken eller får hjerneblødninger,« siger Lone Bøgh.

Men det er meget vigtigt at tage stilling til, om man ønsker at donere et organ eller ej ved at tilmelde sig Donorregistret, siger fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Bjørn Ursin Knudsen.

»Det er en fuldstændig kaotisk situation at stå i for de pårørende, at de, få timer efter, de har mistet deres pårørende, skal stå med den beslutning,« siger han til Søndagsavisen.

Man kan tilmelde sig Donorregistret på www.sundhed.dk via NemId. Her kan man både vælge at give tilladelse til at donere sine organer eller sige nej.