Færre sundhedsansatte meldes for misbrug

Der er sket et fald i antallet af hvidkitlede fagpersoner, der meldes til embedslægen for at have haft fingrene for langt nede i pilledåsen. Men eksperter mener, det foregår i langt større stil under overfladen.

Færre sundhedsansatte bliver meldt til embedslægen for misbrug af medicin.

I 2010 blev 49 sygeplejersker meldt til embedslægen for misbrug af enten alkohol, narko eller medicin. Det tal var ifølge avisen.dk faldet til 28 i 2013. Og tendensen er den samme for sosu’er og læger.

Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de sundhedsansatte lader være med at tage pillerne.

»Jeg tror ikke, at sundhedspersonale adskiller sig fra befolkningen generelt. Hvis fem procent af befolkningen har et misbrug, så er det også fem procent af sundhedspersonalet, der har et,« siger Marianne Gunst-Møller, der er afdelingsleder på Center for Misbrugsbehandling og Pleje i Københavns Kommune, til avisen.dk.

Fem procent af medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd svarer til 2.650 sygeplejersker, og Marianne Gunst-Møller mener, at der er et »højt mørketal«.

Lykke Østerlin Koch, der er misbrugskonsulent i Danske Sundhedsorganisationers A-kasse, vurderer, at sygeplejerskerne er mestre i at skjule deres misbrug.

»Hvis du tager for eksempel morfin, så bliver dine pupiller små, og det ved en sygeplejerske med et medicinmisbrug godt. Så hun drypper øjnene, så pupillerne udvider sig igen,« siger Lykke Østerlin Koch til avisen.dk.

Sundhedsstyrelsen oplyser til avisen.dk, at styrelsen ikke kender det samlede omfang af misbrug blandt sundhedsansatte.