Færre søger ind på videregående uddannelse

89.700 drømme! Sådan skriver uddannelsesminister Tommy Ahlers om årets ansøgere til de videregående uddannelser. Dem er der blevet færre af siden sidste år.

Sidste år fik 65.165 af de 91.539 ansøgere tilbudt pladser på de videregående uddannelser. Arkivfoto fra forelæsning i dansk på Institut for nordiske studier og sprogvidenskab, Københavns Universitet Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Der er i år færre unge, der drømmer om at komme ind på en videregående uddannelse.

Torsdag havde 89.700 søgt ind på de videregående uddannelser inden ansøgningsfristen kl. 12.

Og det er knap 2000 færre end sidste år, hvor der var 91.539 ansøgere.

Ved ansøgningsfristen havde 20 procent af ansøgerne som førsteprioritet søgt en såkaldt STEM-uddannelse, som dækker over blandt andet it-området, ingeniører og naturvidenskabelige uddannelser.

Det viser en opgørelse over årets søgning til de videregående uddannelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Blandt andet har civil- og diplomingeniøruddannelserne fået flere ansøgere.

Og det glæder uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

»Jeg er glad for at se, at unge interesserer sig mere og mere for at blive ingeniører og for it og teknologi. De kommer til at få stor betydning for udviklingen af vores samfund,« siger han.

Civilingeniør har en stigning i antallet af førsteprioritetsansøgere fra 2016 til 2017 på fire procent, mens tallet er to procent for diplomingeniør.

Ifølge chef for videregående uddannelser og forskning i Dansk Industri Mette Fjord Sørensen har de studerende gode chancer for at få job, så snart de er færdige.

»Det er blandt andet her, vi mangler flere kloge hoveder, og derfor håber vi også, at der er rigtig mange unge mennesker, der søger,« sagde hun kort før ansøgningsfristen.

Ifølge formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen, viser beregninger, at der vil mangle op mod 6500 civil- og diplomingeniører og 3500 naturvidenskabelige kandidater i Danmark i 2025.

Da fristen for at søge optagelse under kvote 2 udløb 15. marts, var der også her et fald i antallet af ansøgere.

52.891 søgte ind under kvote 2 - 1484 færre ansøgere end sidste år.

På kvote 1 bliver ansøgerne udelukkende bedømt på resultatet af deres gymnasiale uddannelse.

28. juli får ansøgerne besked på, om de er optaget på drømmestudiet eller ej. Her bliver listen over uddannelser med ledige pladser også offentliggjort.

Sidste år fik 65.165 af de 91.539 ansøgere tilbudt pladser på de videregående uddannelser.

/ritzau/