Færre køer og kalve dør i landbruget

Dødeligheden for både køer og kalve er faldet. Det samme gør antibiotikaforbruget, viser tal fra Videncentret for Landbrug.

Kalve på fold. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Høgsholt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dødeligheden hos køer og kalve i det danske landbrug falder samtidig med, at medicinforbruget er blevet sænket. Det viser nye tal udarbejdet af Videncentret for Landbrug.

Det skyldes ifølge videncentret, at de danske kvægbrugere siden 2010 har fået bedre mulighed for selv at behandle køerne for flere forskellige lidelser via ordningen »obligatorisk sundhedsrådgivning«, der netop havde til formål at forbedre dyrevelfærden. I ordningen får landmændene friere rammer, men forpligter sig til gengæld til faste sundhedsbesøg af dyrlægen enten hver uge eller hver 14. dag.

- Dette er det synlige bevis på, at kvægbrugerne arbejder seriøst med dyrevelfærd, og at de har taget obligatorisk sundhedsrådgivning godt til sig. De muligheder, de har fået, bliver brugt ude på bedrifterne, og det giver resultater på dyrevelfærden, siger Gitte Grønbæk, direktør for Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Den positive udvikling kan blandt andet ses i dødeligheden. For første gang siden 1999 er andelen af dødfødte kalve således under syv procent. Det foreløbige tal for 2012 lyder på 6,7 procent og indikerer et yderligere fald fra de otte procent i 2011. Tallet vil dog med stor sandsynlighed vokse i årets sidste kolde måneder, lyder det fra Videncentret for Landbrug.

Antallet af døde voksne dyr er også blevet mindre. Fra 2010 til 2011 faldt dødeligheden hos køer fra 5,9 procent til 5,3 procent, mens mængden af antibiotika faldt med 10 procent.

- Det er glædeligt, at der i 2011 var en reduktion i antibiotika, og at den positive udvikling fortsætter i 2012, siger Gitte Grønbæk.