Færre indbrud giver mere tryghed

På ét år er antallet af anmeldte indbrud på det hårdt prøvede ydre Nørrebro i København faldet markant. Det glæder såvel politiet og kommunen som beboerne.

Eva Sebelin har boet i Mjølnerparken i tre et halvt år. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har på intet tidspunkt følt mig utryg. Selv min gamle cykel har jeg endnu.«

Den pensionerede læge Eva Sebelin har i godt tre år boet i det udsatte boligområde Mjølnerparken på det ydre Nørrebro i København, og hun kan ikke nikke genkende til det billede af sit nabolag som et kvarter præget af utryghed og vold, som i de senere år er blevet tegnet i bl.a. medierne.

I stedet bekræfter hun et nyt billede af det ydre Nørrebro, der bliver tegnet i Københavns Kommunes såkaldte tryghedsindeks, der bliver offentliggjort i dag. Ifølge indekset føler borgerne på ydre Nørrebro og dermed også i Mjølnerparken sig nemlig mere trygge i dag, end de gjorde tidligere.

»Jeg kom fra Frederiksberg og havde stort set kun hørt dårligt som stedet her, men jeg har været glad for det fra starten af,« siger hun.

Der er sket et markant fald i antallet af anmeldte indbrud på det ydre Nørrebro fra 2012 til 2013. Fra 224 anmeldelser til 142 anmeldelser. Dertil kommer, at der også er færre anmeldelser af hærværk samt vold og trusler, mens der til gengæld er lidt flere anmeldelser af bl.a. tyverier i 2013 end i 2012.Både politiet og Københavns Kommune og glæder sig over udviklingen. Men som vicepolitidirektør Tommy Laursen fra Københavns Politi udtrykker det, er der »stadig mange udfordringer« på det ydre Nørrebro.»Noget af det, der er med til at skabe mest utryghed, er indbrud. Det har en stor indflydelse på trygheden,« forklarer Tommy Laursen.

Men »vi har fat i noget af det rigtige«, som han udtrykker det. Han henviser til, at der i de første fire måneder af i år har været 55 anmeldelser af indbrud på det ydre Nørrebro eller distrikt 12, som myndighederne også kalder det.

Stor indsats i forhold til de unge

Samme melding kommer fra Henriette Nygaard Korf, der er leder af Hotspot, som er kommunens tværfaglige, kriminalpræventive indsats på det ydre Nørrebro. Hun fremhæver, at flere unge takket være støtte fra bl.a. Hotspot deltager i fritidsaktiviteter, fritidsjob og sport, hvilket »kan være med til at gøre dem mere robuste over for kriminalitet«.

På samme måde er politiet og kommunen og det almene boligselskab bag Mjølnerparken, Lejerbo, blevet »væsentligt bedre til at samarbejde og koordinere indsatserne«, vurderer hun.

»Vi har fra kommunen gjort en stor indsats i forhold til de unge og i forhold til at sikre dem et godt fritidsliv,« siger hun.Tommy Laursen forklarer, at bandekonflikten har ført til, »at flere toneangivende bandemedlemmer har været fængslet over en længere periode, hvilket må formodes at have haft en indflydelse på den positive udvikling«.

»Kriminalpræventivt arbejde er et langt, sejt træk, og nu ser vi, at noget af det begynder at virke,« siger han og tilføjer, at langt det meste kriminalitet på Nørrebro bliver begået af beboere på Nørrebro.Henriette Nygaard Korf vurderer, at det ydre Nørrebro kan bevæge sig yderligere i positiv retning på kommunens tryghedsindeks. Ifølge indekset har »distrikt 12 ... flyttet sig fra et intensiveret behov for tryghedsskabende indsatser i 2013 til et reduceret behov i 2014«.

Der er langt mellem beboere som Eva Sebelin i Mjølnerparken, hvor de fleste er indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande, og hvor mange ikke har en uddannelse og kun beskeden tilknytning til arbejdsmarkedet.

Eva Sebelin erkender da også, at »der bestemt er problemer« i hendes nærmeste nabolag og andre steder på Nørrebro.

»Nørrebro har et blakket ry,« siger Eva Sebelin, der også er medlem af Mjølnerparkens afdelingsbestyrelse:

»Men der bliver gjort en stor indsats for at gøre dette til et bedre og bedre sted at bo.«