Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har længe set mørkt ud for betalingsaviserne i Danmark, og der er ingen grund til at tro, at det bliver lysere lige med det første.
Nye tal viser nemlig, at det samlede fald i oplag er 7,9 procent i forhold til marts sidste år, og med 1.003.002 eksemplarer er aviserne nu uhyrlig tæt på at ligge under 1 million solgte eksemplarer.
Det skriver Journalisten.dk.
Medieforsker på Københavns Universitet Stig Hjarvard er ikke overrasket. Han forklarer, at der blandt andet er tale om en udviklingstendens, der handler om, at den yngre generation ikke har et så nært forhold til avisen.
- Vi har set tilbagegang gennem mange år. Betalingsaviserne spiller ikke den samme centrale rolle som et hovedmedie i danskernes nyhedsformidling. Til gengæld spiller trykte medier stadig en vigtig rolle som nyhedsproducent, siger Stig Hjarvard.
Opinionsstofftet bliver vigtigere
De største tabere er imidlertid gratisaviserne. 24timer og Urbans læsertal er styrtdykket med henholdsvis 30 og 27 procent. Men på trods af de markante fald spår Stig Hjarvard ikke gratisavisernes død.
- Jeg tror ikke, gratisaviskonceptet dør ud lige her og nu. Man kan diskutere, om der er plads til det antal af gratisaviser, som vi har for øjeblikket, siger han.
Din mening: Hvad skulle få dig til at holde avis?
Nicheaviserne Børsen, Kristeligt Dagblad og Information forstår dog - med deres klare redaktionelle og mere holdningsorienterede profil - fortsat at sælge aviser. Det giver anledning til spekulationer om en profilændring hos de store dagblade, vurderer Stig Hjarvard.
- Over tid kommer nogle af de store betalingsaviser formentlig til at ligne de mere holdningsprægede dagblade som for eksempel Information, siger han.
Det ser man allerede tegn på i dag, da opinionsstoffet spiller en vigtigere rolle i den trykte betalingsavis end tidligere. Ikke mindst fordi man kan få nyhederne så mange andre steder, forklarer Stig Hjarvard.
/ritzau/