Færre danskere er forsøgspersoner

Færre danskere deltager i kliniske forsøg som testpersoner, viser tal fra Lægemiddelindustriforeningen. Det bekymrer Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danskere, der stiller sig til rådighed for videnskaben som frivillige forsøgspersoner, er faldet. Det viser tal, som Lægemiddelindustriforeningen (Lif) har opgjort for Jyllands-Posten.

16.249 personer deltog sidste år i kliniske forsøg, som medlemmer af Lif og Dansk Biotek foretog. Det er et markant fald i forhold til niveauet fra 2012, hvor 17.961 personer deltog i kliniske forsøg hos de to brancheforeninger.

Tallene fra Lif er ikke endeligt verificerede, men samme tendens kan ses i Sundhedsstyrelsens årsrapport for sidste år.

Formand for Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning (NSS) Poul Jaszczak finder det problematisk, at færre danskere deltager i forsøg som frivillige forsøgspersoner. For det viser ifølge ham, at dansk sundhedsforskning er i fare for at sakke agterud.

»For nogle år siden sagde OECD, at Danmark var det bedste land i verden, hvis man fik en blodprop i hjertet. Den status er ikke kommet af sig selv. Hvis vi vil leve op til ambitionen om at have verdens bedste sundhedsvæsen, er vi nødt til at give de danske læger og forskere bedre muligheder for at lave forsøg. Det er vigtigt for os, at det er Hr. og Fru. Jensen, der stiller op til forsøgene, frem for at al forskning foregår i udlandet,« siger Poul Jaszczak til Jyllands-Posten.

Han mener, at det politisk bør vække opsigt, at antallet af forsøgspersoner tilsyneladende igen er nedadgående. I 2007 var antallet af danske forsøgspersoner til sammenligning helt oppe på 24.151.

Chefkonsulent Jakob Bjerg Larsen fra Lægemiddelindustriforeningen understreger imidlertid, at antallet af forsøg i Danmark ikke er faldende, og at det faldende antal forsøgspersoner blandt andet skyldes, at der gennemføres flere relativt små forsøg inden for primært kræftforskning.

Han peger også på fremadstormende sundhedsvæsener i en række lande i Asien og Østeuropa, hvor medicinalvirksomheder kan rekruttere forsøgspersoner langt hurtigere end i Danmark, som en del af forklaringen.