Færre danske skilsmisser - ikke flere

Historien om at flere danskere bliver skilt holder ikke vand, afslører Radio24syv.

Foto: Rune Evensen

Færre danske par blev skilt eller separeret i 2013 og 2012. Ikke flere.

Det viser nye tal, som Radio24syv har indhentet fra Statsforvaltningen.

Faldet står i skærende kontrast til andre tal fra Danmarks Statistik, som har floreret i medierne siden forrige lørdag. Tallene viser nemlig, at der er sket en stigning i antallet af skilsmisser på 20 procent fra 2012 til 2013.

Men stigningen skyldes en lovændring, der trådte i kraft 1. juli sidste år. Det betyder, at man kan springe separationsperioden på et halvt år over, når man vil gøre en ende på sit ægteskab.

Og derfor kan 2013 ikke sammenlignes med nogle andre år, fortæller kontorchef i Statsforvaltningen, Hroar Kolmos.

»Stigningen i antallet af skilsmisser modsvares af faldet i antallet af separationer, så samlet er antallet af bevillinger stort set stabilt. Faktisk er der et fald på 725,« siger han til Radio24syv.

Samtidig er antallet af giftemål faldet med fem procent.

Ifølge forskningslektor ved Danmarks Journalisthøjskole, Flemming Svith, er den forkerte skilsmisse-historie udtryk for en klassisk fejllæsning af tal og statistikker:

»Tal tillægges en overdrevet sandhedsværdi, og skilsmissetal er altid en god journalistisk historie, og det er en klassisk mangel på talforståelse, at sammenligne tal, der er usammenlignelige, som det også er tilfældet her,« siger han.

Ifølge Hroar Kolmos fra Statsforvaltningen kan man slet ikke bruge skilsmissetal til at vise, hvor mange par, der går fra hinanden. Mange lever nemlig sammen uden at være gift.

BNB