Færre dårlige betalere ryger i RKI-registret

For tredje år i træk falder antallet af danskere, der er er registreret i det berygtede RKI-register.

Arkivfoto: Malika Nymann blev afvist til et job i Netto fordi hun stod i RKI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Lidt under 220.000 borgere er registreret i RKI-registret over dårlige betalere.

Og dermed er der sket et markant fald i antallet af danskere, der ikke betaler deres regninger. Det skriver Politiken.

Det er tredje år i træk, at gruppen af dårlige betalere er blevet mindre. I januar 2014 nåede statistikken et kedeligt højdepunkt med knap 233.000 registrerede dårlige betalere.

Siden er næsten 13.000 borgere blevet slettet fra RKI. Og i samme periode er den registrerede gæld i RKI faldet med næsten to milliarder kroner - fra 17 til 15 milliarder kroner.

Der var vel at mærke færre dårlige betalere før finanskrisen i 2008, men den positive tendens er alligevel ikke til at tage fejl af.

Det mener Mette Frølund, der er kundeansvarlig i den danske afdeling af kreditoplysningsgiganten Experian, der driver det danske RKI-register.

- Nu er kurven knækket, og det gælder både antallet af personer, der er registrerede, og de beløb, de skylder. Vi forventer et fortsat fald de kommende år, måske ikke så stort, men alligevel, siger hun til Politiken.

Tallene viser samtidig, at firmaer, butikker og forretninger tjekker kundernes kreditværdighed som aldrig før.

Det sker via daglige forespørgsler og opkald i RKI-systemet, der på få sekunder kan afsløre, om navngivne kunder er tynget af gæld.

Er det tilfældet, er der lukket for kreditten i den pågældende virksomhed eller forretning. Bare i løbet af det seneste år er antallet af forespørgsler steget fra 39.000 til 52.000 om dagen.

- Vores kunder bruger simpelthen mange flere kræfter på at vurdere deres kunders betalingsevne, så de undgår at give kredit til dårlige betalere, siger Mette Frølund.

/ritzau/