Færre bliver skilt - men det er ikke helt så lykkeligt, som det lyder

Antallet af skilsmisser og separationer faldt sidste år sammenlignet med årene før. Tallet er dog stadig højt - »meget højt«, påpeger Børns Vilkår.

Faldet i antallet af skilsmisser skal mest af alt ses som udtryk for, at danskerne har vænnet sig til den nye og langt mere enkle skilsmisseprocedure, påpeger Børns Vilkår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år besluttede 18.379 par at sløjfe ægteskabsløftet og lade sig skille eller separere. Det viser en opgørelse, som Statsforvaltningen netop har offentliggjort.

Antallet er næsten 10.000 færre end i 2012, hvor antallet var historisk højt: 28.323. Selv om der er tale om en god nyhed, så er der alligevel malurt i bægeret, mener Børns Vilkår. For de år, hvor antallet af skilsmisser og separationer var historisk højt, var også de år, hvor proceduren for at søge om skilsmisse blev ændret. Det blev med et markant lettere at føre beslutningen ud i livet, fordi man nu kunne udfylde papirerne hjemme fra sofaen ved hjælp af nem-ID.

Børnene bliver ofrene

Proceduren fik antallet til at stige eksplosivt, så faldet, vi ser nu, skal derfor mest af alt læses som et udtryk for, at danskerne har vænnet sig til den nye procedure, og at antallet af skilsmisser og separationer nu har ramt et »almindeligt niveau«. Det påpeger direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, der også understreger, at niveauet stadig er »meget højt«.

»Bag rigtig mange skilsmisser skjuler der sig nogle børn, og for de børn er en skilsmisse i mange tilfælde en kæmpe omvæltning,« siger han.

Af de 18.379 sager var 3.028 separationsbevillinger og 15.351 skilsmissebevillinger, hvoraf langt de fleste blev udstedt på baggrund af en ansøgning om skilsmisse og uden forudgående separation - det, der kaldes en direkte skilsmisse.

Skilsmisse behøver ikke være en katastrofe

Som et modsvar til skilsmisser og separationer kalder Børns Vilkår på et skifte i måden, man taler om og forstår en skilsmisse på.

»En skilsmisse er blevet en forholdsvis normal livsbegivenhed, og derfor er vi nødt til at være gode til at håndtere dette som samfund. Det gør vi blandt andet ved at tage opgaven med at få børnene helskindet igennem meget alvorligt.«

»I dag bliver det håndteret som en ekstrem falliterklæring – som om, noget er gået i stykker eller faldet fra hinanden. Vi skal i stedet se på det, som en mere almindelig livsbegivenhed, som ikke behøver være en katastrofe,« siger Rasmus Kjeldahl.

Er I en grøn, gul eller rød familie?

I dag er det omkring 40 procent af alle ægteskaber, der ender i en skilsmisse. Af dem fører 10-13 procent af sagerne ifølge Børns Vilkår til langvarige konflikter mellem ægtefællerne, hvor børn risikerer at komme i klemme.

I sidste måned foreslog Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil et nyt »skilsmissesystem« i Danmark.

Tanken udspringer fra Norge, hvor skilsmisseforældre inddeles i tre kategorier.

Grøn er familier, der selv kan fordele bopæl, penge og børn, gul er dem, der er i risikozonen for at ende i en skilsmissekonflikt, og rød er familier, hvor dialogen er gået i hårdknude.