Færre benspænd: Nu bliver det lettere for butikker at forære kød, yoghurt og grønt væk, når salgsdatoen er overskredet

Nye regler skal mindske madspildet fra de danske butikker. I stedet skal varerne ende hos velgørende organisationer.

Når sidste holdbarhedsdato er overskredet, ender størstedelen af butikkernes varer i skraldespanden. Det skal der laves om på nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Varer, der ikke når at blive solgt i supermarkederne før sidste holbarhedsdato, ender ofte i skraldespanden - selv om de stadig kan spises. Vejen til velgørende organisationer er nemlig lang og en jungle af regler, krav og retningslinjer. Men bliver snart lettere.

Det skriver DR.

Det er nye EU-retningslinjer, der vil gøre processen mindre bureaktratisk, fordi kravene til registrering bliver mindre. De nye regler gælder animalske varer som kød, grønt og mælkeprodukter.

Som det ser ud lige nu, skal varerne både faktureres, vejes og registreres, så de kan spores i tilfælde, hvor de skal trækkes tilbage. Tidligere har blandt andre miljø- og fødevareministeren erklæret, at reglerne stod i vejen for en fornuftig måde at begrænse madspild på.

»Vi har brug for et opgør med regler, der forhindrer, at vi gør noget mod madspild. Det er derfor, vi får løftet det i fællesskab i EU,« sagde Esben Lunde Larsen til Fødevarewatch efter et møde med EUs fødevareministre om retningslinjerne.

I følge Carina Jensen, kvalitetschef i Dansk Supermarked, er der markant større tidsforbrug forbundet med at registrere de animalske varer, før de kan blive givet videre.

»Det tager nok 50 gange længere tid at lave registrering på animalske varer, end hvis varen bare skal kasseres,« siger hun til DR.

Hun fortæller, at det lige nu er så tidskrævende, at flere butikker opgiver at donere overskudsmaden. Også selv om både kunder og butikker ønsker at minimere madspildet.

Hos Dansk Erhverv er man positiv over for de nye regler, fordi »alt madspild er dårlig forretning«.

Dansk Supermarked Group kasserede 33.400 ton mad i 2016 - hos dem er målet at halvere spildet i 2030. I alt kasserer danskerne 700.000 ton mad hvert år, mens tallet for EU samlet ligger på 88.000.000 ton.