Færre af de helt unge starter på smøger

På fire år er antallet af 15-årige rygere halveret. Kræftens Bekæmpelse kalder det en fantastisk udvikling, der viser, at det ikke længere er sejt at ryge.

Andelen af helt unge rygere styrtdykker. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af unge rygere under 15 år er i kraftigt fald, viser en endnu ikke offentliggjort rapport om unges rygevaner fra Statens Institut for Folkesundhed ifølge Jyllands-Posten.

Antallet af daglige rygere i aldersgruppen er halveret fra godt ti procent til godt fem procent på fire år.

Det glæder formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, der forklarer udviklingen med, at samfundets grundholdning til rygere har ændret sig.

Men selv om antallet af helt unge, der ryger dagligt, er faldet, bekymrer omfanget fortsat Morten Grønbæk, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Han mener, at der slet ikke burde være nogen rygere i denne aldersgruppe, når det er forbudt at sælge tobak til unge under 18 år.

»De unge risikerer at grundlægge et meget uheldigt livsforløb som afhængige. Vi ved, at 85 procent af storrygere på 35 år er begyndt, før de fyldte 17 år. Det viser, hvor vigtigt det er at sætte tidligt ind og stoppe fødekæden af rygere,« siger Morten Grønbæk til Jyllands-Posten.