Færøsk forårsdag blev til mørk nat

Den totale solformørkelse er forbi, og det sjældne vejrfænomen var en stor oplevelse for den entusiastiske ekspert Ole J. Knudsen, der så med fra Færøerne.

Foto: YURI KOCHETKOV

Månen er trådt af og solen står atter i fuld figur på himlen.

Den totale solformørkelse er forbi, og fra sin plads på taget af Hotel Føroyar i Thorshavn lod kommunikationsmedarbejder Ole J. Knudsen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet sig begejstre af det sjældne vejrfænomen.

»Det var spændende. I løbet af et halvt minut blev det mørkt, som var det en mørk sommernat i Danmark, og det varede ved i to minutter og seks sekunder,« fortæller han.

Færøerne var et af de få steder på kloden, hvor man kunne få den fulde oplevelse af solformørkelsen, noget der havde tiltrukket turister fra hele verden.

Ole J. Knudsen fortæller, at en stor flok mennesker omkring hotellet lod sig rive med af mørket.

»Der stod 300-400 mennesker neden for hotellet, som brød ud i et kollektivt suk, da månen gik for solen,« siger han.

Vejrguderne opfyldte dog ikke alle Ole J. Knudsens ønsker. Et tæt skydække gjorde det vanskeligt for solformørkelsesturisterne at få det fulde udbytte af den store begivenhed.

»Som nørd ønsker man sig virkelig at se solens korona, altså solens atmosfære, der træder frem, når månen dækker solskiven. Normal kan man ikke se den fra jorden - kun i nogle tilfælde ved solformørkelser. Den oplevelse havde jeg håbet på at få med, men jeg glæder mig nu over det, jeg fik,« fortæller han.

Herhjemme begyndte solformørkelsen Sydvestjylland klokken 09.37 og sluttede på Bornholm klokken 12.02. Omkring klokken 10.48 var mellem 80 og 86 procent af solen var dækket af månen, hvilket gjorde solformørkelsen til den største i Danmark siden 30. juni 1954, hvor man i Nordjylland kun kunne se to procent af solskiven.

Fik du ikke set den totale solformørkelse denne gang, må du væbne dig med tålmodighed og en god portion tiltro til sundhedsvidenskabens udvikling. Den næste totale solformørkelse over Danmark finder sted 25. maj i 2142, hvor den kan opleves fra Bornholm.