Færgeforlig kan koste Bornholm millioner

Knap 10.000 bornholmere har skrevet under på en protesterklæring mod det seneste færgeforlig, der risikerer at koste øens indbyggere dyrt i tabte turistindtægter.

Læs mere
Fold sammen

Godt nok fik de billigere færgebilletter, men overordnet kan prisen for det seneste færgeforlig blive dyr for den gennemsnitlige bornholmer.

Det er i hvert fald opfattelsen blandt knap 10.000 bornholmere, der har bidraget med deres signaturer til en underskriftindsamling i protest mod forliget, skriver Politiken.

Modstanden udspringer af, at det direkte tog mellem København og Ystad er blevet sløjfet, mens en reservefærge, der fungerer som substitut for hurtigfærgerne mellem Rønne og Ystad, ligeledes udgår. Færgen har også været brugt til at fragte tyske turister mellem Sassnitz og Bornholm, og netop den gruppe, de tyske turister, frygter bornholmerne, at man nu må undvære.

»De tyske turister kommer ikke til Bornholm, hvis de ikke kan sejle direkte. Det er meget få af dem, der vil gide at køre op i Sverige og vende for at tage en færge til Bornholm. Så finder de nok andre feriedestinationer«, siger øens borgmester, Winni Grosbøll (S), til Politiken.

Turistbranchen på Bornholm anslår, at 285 arbejdspladser vil gå tabt, hvis tyskerne ikke kommer til øen.

Alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance står bag færgeforliget, der blev vedtaget tilbage i december. Bornholmerne havde på forhånd ønsket sig, at billetpriserne blev lavere på færgerne, og den del fik de med fra forliget: 10 procent er billetpriserne blevet reduceret med.

Men det betyder mindre, når man rammer bornholmerne på deres vitale turismeindtjening, påpeger Winni Grosbøll.

»På den ene side er regeringen meget villig til at hjælpe os med erhvervsudviklingen, men med det her skyder man altså vores erhvervsliv i foden. Det er en kæmpe udfordring«, siger hun til Politiken.