Fængsling af LTF-medlem ender i Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Københavns Politi overså interne tip om, at et forkert medlem af Loyal To Familia-banden sad varetægtsfængslet 18 måneder for drabsforsøg. Forsvarsadvokat kræver større erstatning og klager til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, fordi sagens håndtering kan være i strid med menneskerettighedskonventionen.

Et LTF-medlem sad i halvandet år uberettiget fængslet. Sagen er endnu ikke afsluttet, selv om tiltalen mod SA blev frafaldet, og han straks herefter blev løsladt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Sagen om LTF-medlemmet, SA, der uberettiget sad fængslet, er endnu ikke afsluttet, selv om tiltalen mod SA blev frafaldet, og han straks herefter blev løsladt. Derfor vil forsvarsadvokat Jane Ranum på vegne af sin klient nu klage over Københavns Politi og anklagemyndigheden til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

SA sad varetægtsfængslet i 18 måneder sammen med 15 andre personer med tilknytning til LTF i en sag om drabsforsøg, selv om Københavns Politi allerede fra sagens begyndelse var i besiddelse af oplysninger, som pegede på, at gerningsmanden kunne være en anden end SA. Politiet modtog undervejs i retssagen et »anonymt tip«, som førte til en lynefterforskning, og som i sidste ende medførte, at SA blev løsladt, kort før dommen over de øvrige tiltalte faldt. Ifølge Jane Ranum var der »ikke noget nyt i det andet end tippet, som sætter dem i gang, og som gør, at de (politiet red.) inden for 24 timer kan komme med materiale, som politiet mener i meget høj grad peger på en anden.«

»Jeg vil på min klients vegne klage til DUP over efterforskningens forløb samt klage over politiets og Anklagemyndighedens håndtering af sagen i det hele taget. Herunder at vi ikke har fået fuld aktindsigt i alle de oplysninger, som vi oplagt burde have haft,« lyder det fra Jane Ranum.

Et centralt bevis mod SA var et grynet foto taget af en automatisk trafikkontrol. Billedet, som var taget på Tagensvej i København kort efter et drabsforsøg, blev rundsendt i politikredsen, hvorefter politiets efterforskere modtog flere tip fra kolleger. Nogle politikolleger mente, at de kunne identificere personen på billedet som SA, mens andre i politiet mente, at personen på billedet var en anden.

Denne oplysning fik anklagemyndigheden og forsvaret først i sidste øjeblik, fordi informationen ikke var blevet journaliseret i sagen, og den fejl har chefanklager i Københavns Politi Ida Sørensen over for Berlingske beklaget.

Ida Sørensen fastholdt overfor Berlingske, at anklagemyndigheden droppede tiltalen mod SA på baggrund af nye oplysninger »fra tredje hånd« og ikke som følge af de gamle tip fra politifolkene.

En større erstatning

På den baggrund vil SAs forsvarsadvokat, Jane Ranum, klage over politiets behandling til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, hvis opgave blandt andet er, at »efterforske strafbare forhold begået af politipersonale i tjenesten« og at »behandle og træffe afgørelse i sager, hvor der er klaget over politipersonalets adfærd«.

Politiklagemyndigheden har blandt andet en hensigt om »at medvirke til at sikre retssikkerheden for alle implicerede i politiklagesagerne«, oplyser DUP på egen hjemmeside.

»Den manglende aktindsigt udgør efter vores opfattelse muligvis en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og DUPen må også tage stilling til, hvor grov fejlen – eller pligtforsømmelsen – er,« oplyser advokaten.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan SA kan se frem til en klækkelig erstatning på omtrent 800.000 kroner for de 18 måneder, han har siddet uberettiget bag tremmer. Jane Ranum oplyser, at hun grundet »sagens håndtering« vil kræve en endnu højere erstatning til sin klient.

Mandag kom det frem, at advokaturen hos Københavns Politis Særlig Efterforskning ØST – ifølge Avisen.dk er blevet kritiseret af Arbejdstilsynet og blevet påbudt at rette op på forholdene. Afdelingen lider angiveligt under en flaskehals, fordi antallet af efterforskere er opnormeret fra 50 til 160, mens antallet af jurister, hvis hovedopgave er at kontrollere efterforskernes arbejde, inden sagerne skal for retten, ikke har oplevet en lignende forøgelse. Dette har ifølge Avisen.dk i flere tilfælde ført til dårlig forberedelse af en række retssager og har dermed udløst en række fejl i straffesager, der blandt andet omhandler rocker- og banderelateret kriminalitet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi eller Den Uafhængige Politiklagemyndighed.