Fængslet dansk Syrien-kriger i berygtet fængsel

»Jeg har aldrig set noget lignende.« Sådan siger en af verdens mest respekterede fængselseksperter om Roumieh-fængslet i Libanon, hvor en 19-årig dansk statsborger siden juni har siddet fængslet.

Roumieh-fængslet i Libanon, hvor en 19-årig dansker sidder, er berygtet for på mafia-lignende vis at blive drevet af fangerne selv. Foto: Ramzi Haidar Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kalder det »islamisternes emirat«.

Roumieh-fængslet i Libanon, hvor en 19-årig påstået dansk Syrien-kriger sidder fængslet, er berygtet for at være overfyldt af islamister og for at være drevet af fangerne selv.

I sommer besøgte en af verdens mest respekterede eksperter inden for tilsyn med fængsler, bulgarske Krassimir Kanev, fængslet, og han var rystet over forholdene.

»Jeg har vel set omkring 200 fængsler over hele verden, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er et fængsel drevet med mafialignende metoder og er noget af det værste, som jeg har set,« siger Krassimir Kanev til Berlingske.

Krassimir Kanev, der samarbejder med Dignity, Danish Institute Against Torture, fortæller, at fængslet i vid udstrækning er drevet af fangerne selv.

»Der er meget stor forskel på fløjene i fængslet. Men grundlæggende er det et fængsel, hvor fangerne driver fængslet på deres egne vilkår. Det er et meget korrupt system,« siger han.

Siden juni har den 19-årige danske statsborger A.A siddet fængslet i Roumieh-fængslet nord for Beirut i Libanon, hvor myndighederne anklager ham for at være en del af terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Han sidder i den såkaldte islamist-fløj i fængslet, blok B, hvor hundredvis af krigere fra borgerkrigen i nabolandet Syrien sidder fængslet og venter på at komme for en dommer. I Libanon er det strafbart alene i sig selv at være medlem af Islamisk Stat.

»Hele fængslet er meget hierarkisk opbygget. Det gør sig formentlig også gældende i blok D, men af sikkerhedshensyn fik vi ikke lov at besøge den del af fængslet, hvor islamisterne sidder,« siger Krassimir Kanev.

I kamp for Islamisk Stat

Ifølge de libanesiske myndigheder tog A.A. sidste år fra København via Tyrkiet til byen Hama i Syrien, hvor han deltog i kampe som kriger for Islamisk Stat, hvorefter han kom til Libanon i begyndelsen af året. I januar i år blev han i en kortere periode tilbageholdt af myndighederne i byen Tripoli i det nordlige Libanon, hvor han angiveligt blev udsat for et voldeligt overgreb. Han blev løsladt og fængslet igen i juni måned i år.

Ifølge Fawaz Zakaria, der er advokat for A.A., har den unge dansker tilstået, at han har kæmpet for Islamisk Stat. Men de nærmere vilkår for tilståelsen er ukendte. Ifølge Berlingskes oplysninger er der dog ingen indikationer på, at A.A. har været udsat for overgreb i forbindelse med anholdelsen i juni.

Roumieh-fængslet er bygget i 1970 til 1.500 indsatte, men i dag sidder der angiveligt mindst det dobbelte antal indsatte i fængslet.

»Det er ekstremt overfyldt. Det er organiseret som et lille samfund, hvor du kan finde celler, hvor indflydelsesrige har store celler for sig selv. Du kan betale for forskellige services. Og omvendt kan du også finde ekstremt dårlige forhold med folk, der er syge og sover på gulvet,« siger Krassimir Kanev.

Hvis anklagerne mod A.A. viser sig at være sande, er han en af de langt flere end 100 personer fra Danmark, som er taget til Syrien for at kæmpe på islamisternes side i den blodige borgerkrig. Det er uvist, hvornår han kommer for retten i Libanon.