Fængslet dansk Syrien-kriger har tilstået

Den 19-årige danske statsborger, der siden juni har siddet fængslet i Libanon mistænkt for at være en del af Islamisk Stat, har tilstået, at han har kæmpet med den berygtede terrorgruppe.

Fængslet Roumieh i Libanon er overfyldt og huser blandt andre en ung dansker, som ifølge sin advokat har tilstået at have kæmpet for forskellige islamistiske grupper. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden juni har en 19-årig dansk statsborger siddet fængslet i Libanon anklaget for at være kriger for terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Nu oplyser den 19-åriges advokat til Berlingske, at hans klient har tilstået, at han har kæmpet for IS og to andre islamistiske oprørsgrupper i Syrien.

»Han ville hjælpe det syriske folk med at komme af med regimet. Han har kæmpet med forskellige grupper, først Ahrar al-Sham og derefter Jabhat al-Nusra. Herefter kom han til de allerforreste dele af kampene og kæmpede for IS, inden han ankom til Libanon,« siger Fawaz Zakaria, der er advokat for den 19-årige danske Syrien-kriger A.A.

Ifølge de libanesiske myndigheder tog A.A. sidste år fra København via Tyrkiet til byen Hama i Syrien, hvor han deltog i kampe som kriger for Islamisk Stat. Her blev han selv offer for det brogede billede, som borgerkrigen i Syrien har udviklet sig til, da han i januar 2014 blev taget som fange af den rivaliserende oprørsgruppe Ahrar al-Sham, som han tidligere selv havde kæmpet for.

»Han blev genkendt af Ahrar al-Sham, som kender hans far godt. De ringede til hans far og overbragte ham som en tjeneste hans søn,« siger en libanesisk sikkerhedskilde til Berlingske. Derefter ankom A.A. til byen Tripoli i det nordlige Libanon i januar, hvor han blev tilbageholdt af myndighederne i en kortere periode og ifølge familien udsat for overgreb. En lægerapport, som Berlingske er i besiddelse af, viser, at A.A. i januar er blevet udsat for et voldeligt overgreb i Tripoli. Han blev efterfølgende løsladt og fængslet igen fem måneder senere, i juni 2014. Dels anklaget for at have kæmpet med Islamisk Stat i Syrien og dels for at have taget del i kampe i Tripoli, der er kendt som islamisternes højborg i Libanon. Fawaz Zakaria oplyser, at hans klient har tilstået at have kæmpet i Syrien, men at han afviser at have deltaget i kampe i Libanon.

Far fastholder sønnens uskyld

Berlingske er i kontakt med den unge danskers far, der bor i København. Han hævder, at hans søn er uskyldig, men han ønsker ikke at stille op til et interview om sagen. Han har endvidere afvist at give Berlingske indsigt i retsdokumenter i sagen mod hans søn.

»Han er blevet sat i fængsel uden at have gjort noget. Han er blevet anholdt og mishandlet. Det er løgn, at han har kæmpet for Islamisk Stat, og han har aldrig været i Syrien. Han kom ned for at besøge mine forældre. Han har ikke gjort noget galt i Libanon,« har faderen til A.A. tidligere sagt til Berlingske.

Faderen til A.A., der i dag opholder sig i København, har selv tidligere siddet fængslet i Libanon, hvor myndighederne mistænker hele familien for at være tilknyttet IS.

»Hele familien er en del af IS. Faderen er kendt af de libanesiske myndigheder for at være en af de ledende bagmænd bag trafikken af jihadister fra Europa til regionen,« påstår en libanesisk sikkerhedskilde over for internetmediet Al-Monitor.

Igen afviser faderen over for Berlingske beskyldningerne og hævder, at han også selv var uskyldigt fængslet i Libanon.

En familie med forstand på terror

A.A. er født på Hvidovre Hospital, er dansk statsborger af libanesisk oprindelse og har familie i både Danmark og Sverige. I hans familie er der både selvmordsbombere og formodede terrorbagmænd. To af hans fætre med svenske pas dræbte sig selv i et selvmordsangreb i Syrien sidste år, mens en anden fætter, svensk-libaneseren Monzer Khaldoun al-Hassan, blev dræbt ved en skudveksling i Tripoli i juli i år. Myndighederne i Libanon mener, at Monzer Khaldoun al-Hassan var bagmanden bag et mislykket terrorforsøg, hvor han angiveligt havde udstyret to saudiarabiske mænd med bombebælter.

Hvis anklagerne mod A.A viser sig at være sande, er han en af de langt flere end 100 personer fra Danmark, som er taget til Syrien for at kæmpe på islamisternes side i den blodige borgerkrig. Alene i år er mindst 25 personer ifølge Justitsministeriet taget til Syrien for at gå i krig, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udpeget de såkaldte Syrien-krigere som »helt centrale« for terrortruslen mod Danmark.

A.A. kan blive den første danske Syrien-kriger, der bliver retsforfulgt for at kæmpe for islamister i den syriske borgerkrig. Efter alt at dømme vil han blive forsøgt retsforfulgt i Libanon, men Dansk Folkeparti har opfordret de danske myndigheder til at forsøge at få A.A. udleveret for »at få statueret et eksempel« i diskussionen om danske IS-krigere. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser at udtale sig om fængslingen af den 19-årige dansker med henvisning til, at det er en personsag.

A.A. sidder fængslet i blok B, den såkaldte islamist-fløj, i det berygtede og overfyldte Roumieh-fængsel nord for Beirut. Det er uklart, hvornår A.A. kommer for retten i Libanon.