Fængselstruet lokalpolitiker: »Vi var i en helt ekstraordinær situation«

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til Finn Rudaizky, der er valgt til Borgerrepræsentationen for DF og står tiltalt for at have videregivet fortrolige oplysninger om Omar El-Hussein til to medier.

Finn Rudaizky sidder i Borgerrepræsentationen i København for Dansk Folkparti. På billedet ses han til pressemødet på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen

Københavns Kommune talte usandt om kendskabet til gerningsmanden bag attentaterne ved Krudttønden og synagogen i København i 2015.

Sådan lyder modsvaret fra Finn Rudaizky (DF), der for første gang tager bladet fra munden, efter det i sidste uge kom frem, at anklagemyndigheden kræver ham fængslet for at have videregivet fortrolige oplysninger om gerningsmanden Omar El-Hussein til to medier.

»Københavns Kommune lå inde med oplysninger, som var væsentlige for at kunne forstå, hvordan Omar El-Hussein endte med at blive terrorist – uden at nogen greb ind. Situationen var også helt speciel, fordi Københavns Kommune – trods indledende påstande om det modsatte – havde et langt og indgående kendskab til terroristen,« lyder det fra DF-politikeren i en skriftlig udtalelse mandag:

»Helt specifikt vidste Københavns Kommunes Socialforvaltning, at den dræbte terrorist Omar El-Hussein var på vej ud på en kriminel løbebane. Det havde man vidst i årevis. Han havde ekstreme holdninger og var yderst farlig. Alligevel hævdede man, at der ikke var »ikke var nogen sag« på terroristen. I terrorsagen fortalte Københavns Kommune kort og godt ikke sandheden«.

Ifølge anklageskriftet mod Finn Rudaizky skaffede lokalpolitikeren sig personfølsomme oplysninger om Omar El-Husseins sag hos kommunen i kraft af sin position i byrådet og videregav disse oplysninger til to journalister fra BT og Berlingske, som angiveligt gengav dem i artikler henholdsvis 8. og 12. marts 2015.

Begge aviser skrev i denne periode flere artikler om gerningsmanden Omar El-Hussein og forholdet til Københavns Kommune.

Blandt andet skrev BT den 7. marts 2015, at »Omar El-Husseins far fik snakket kommune fra yderligere indgreb«.

Få dage senere kunne Berlingske beskrive, hvordan Omar El-Hussein bad kommunen om hjælp, kort før han skød og dræbte Finn Nørgaard ved Krudttønden og Dan Uzan ved synagogen i det indre København 14. og 15. februar 2015.

Det til trods for at kommunen - ifølge BT og Finn Rudaizky - tidligere i forløbet havde meldt ud, at »der ikke var nogen sag« på Omar El-Hussein.

Finn Rudaizkys advokat, Henrik Stagetorn, oplyser til Berlingske, at lokalpolitikeren fra DF ikke bestrider at have udleveret oplysninger om Omar El-Hussein til personer fra pressen. Han bestrider alene, at det skulle have været i strid med loven, fordi det ifølge Finn Rudaizky var i alles interesse, at oplysningerne blev offentliggjort.

»Vi var i en helt ekstraordinær situation. Danmark var blevet udsat for et terrorangreb,« siger Finn Rudaizky i den skriftlige kommentar, som mandag er sendt til flere medier.

Her forklarer Finn Rudaizky desuden yderligere:

»Terroristen blev dræbt af politiets aktionsstyrke med 29 skud. Forholdene var sådan, at det var i offentlighedens interesse at få indsigt i hvad Københavns Kommune vidste. For 3 døde og en halv snes såret. Det er forkert – både juridisk og så ganske afgjort moralsk – at dække sig ind under en tavshedspligt. Her er situationen så ekstraordinær, at det offentlige har krav på sandheden. Hvis situationen med et terrorangreb ikke er så ekstraordinær, at det er i åbenlys offentlig interesse – hvornår er noget så i åbenlys offentlig interesse«.

Der er afsat fire retsdage til sagen mod Finn Rudaizky, som begynder onsdag. I forbindelse med sagen har Københavns Politi også sigtet to journalister fra Berlingske og BT for at have medvirket.