Fængselsforbundet vil isolere ekstremistiske fanger

De indsatte i landets fængsler, der går efter at radikalisere unge, vrede mænd, bør isoleres fra resten af fangerne, foreslår Fængselsforbundet.

I flere af landets fængsler sidder indsatte, der går efter at radikalisere andre fanger - typisk unge, vrede mænd.

Disse indsatte bør isoleres fra resten af fangerne, foreslår Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, der er fængselsbetjentenes fagforening.

»Der er en gruppe af vrede, unge, utilpassede mænd, som er i fare for at få rettet deres had mod samfundet via radikalisering. Hvis vi skal gøre noget for at hjælpe dem, bliver vi nødt til at de indsatte, der forsøger at sætte sig på magten og radikalisere de her unge mennesker. De skal muligvis isoleres helt fra de andre fanger,« siger Kim Østerbye.

Udmeldingen fra Fængselsforbundets formand kommer i kølvandet på weekendens terrorhandlinger i København, hvor den formodede gerningsmand, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, dræbte to personer og sårede fem betjente.

Der har nemlig været forlydender om, at El-Hussein muligvis blev radikaliseret i fængslet, hvor han afsonede en dom for grov vold, og hvor han blev løsladt blot to uger inden terroranslagene. Dette vides dog ikke med sikkerhed.

Kim Østerbye understreger, at han med isolation ikke nødvendigvis mener, at de fanger, der forsøger at radikalisere andre indsatte, skal isoleres i en celle helt alene.

»Jeg mener, at vi skal sætte dem væk fra nogen, de kan radikalisere,« siger han.

Forbundsformanden pointerer samtidig, at indsatsen mod radikalisering i fængslerne skal rettes lige så meget mod de fanger, der er i fare for at havne i ekstremisme.

»Vi skal forsøge at hjælpe dem ud af radikaliseringen ved at skaffe dem uddannelse, arbejde med deres adfærd og opbygge deres sociale identitet. De har netop brug for hjælp til at skabe sig en identitet i det danske samfund på lige vilkår med os andre,« siger han.

Mens det kan være en god idé at isolere de fanger, der forsøger at sætte sig på magten, vil det ikke give nogen mening at fjerne de indsatte, der er i farezonen for at havne i deres net, betoner Kim Østerbye.

»Det vil formentlig kun gøre problemet endnu større, for så har de jo en grund til at være vrede, for det er bestemt ikke rart at være isoleret,« siger han.

Selv om der er forlydender om, at den formodede attentatmand er blevet radikaliseret i fængslet, vurderer Kim Østerbye, at han efter alt at dømme var tabt på forhånd.

»Ham her var altså ude ved kanten, allerede inden han kom i fængsel. Han havde brændt alle broer bag sig, så jeg tror ikke, at han er blevet yderligere radikaliseret af nogen i fængslet. Jeg tror, at de begivenheder, der er sket ude i verden, blandt andet det i Paris, har givet ham det sidste skub ud over kanten for at blive ekstrem.«