Fængselsbetjente trænes i at spotte radikaliserede indsatte

For at undgå, at danske fængsler udvikler sig til rugemaskiner for radikaliserede indsatte, trænes de ansatte i at spotte tegn på radikalisering inden for murene.

Der er risiko for, at indsatte bliver radikaliserede, når de sidder i danske fængsler. Det er de ansatte klar over, og derfor er de også blevet klædt på til at kunne spotte radikaliseringen blandt de indsatte, skriver Jyllands-Posten.

Medarbejderstaben er uddannet i at spotte tendenser, forklarer Christian Høygaard, der er vicefængselsinspektør i Københavns Fængsler.

»Vi forsøger gennem vores arbejde med de indsatte at lære dem så godt at kende som muligt, så vi opdager ændringer i deres adfærd. Ændringer, der giver anledning til at tro, at de er gået dybere ind i eksempelvis en mere radikal religionsdyrkelse,« siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Christian Høygaard er indsatte tilsyneladende ikke blevet radikaliseret inden for murene i de tre år, han har været viceinspektør. Han giver fængslernes »dygtige, demokratisk sindede imamer« en del af æren, fordi de »bygger bro mellem de rodløse unge og det samfund, som de fleste af os føler os som en del af, men som mange af de indsatte føler sig sat uden for eller står i opposition til,« siger han til Jyllands-Posten.

Hvis det alligevel sker, at en indsat eksempelvis laver graffiti med ekstremistiske budskaber eller pludselig gror langt skæg og får besøg af nye folk i fængslet, giver Kriminalforsorgen Politiets Efterretningstjeneste, PET, besked.