Fængselsbetjente afleverer symbolsk bårebuket til Pape: Gør noget - vi er magtesløse

Forholdene for fængselsbetjentene i hovedstadens fængsler er så kritisable, at fængselsforbundet nu tager alternative metoder i brug for at aktivere politikerne.

Tre fængselsbetjente ansat i Vestre Fængsel på Vesterbro besøgte således Justistminister Søren Pape Poulsens (K) ministerium fredag formiddag, hvor de afleverede en stor bårebuket som symbol på, hvor dårlige arbejdsvilkår, betjentene har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Personalet er nedslidt. De er udsat for vold og trusler. Sygefraværet er »ekstremt højt«, og de lider under både overarbejde og sparerunder.

Forholdene for fængselsbetjentene i Københavns Fængsler er nu så dårlige, at betjentene har taget alternative midler i brug i kampen for at få politikernes opmærksomhed.

Tre fængselsbetjente ansat i Vestre Fængsel på Vesterbro besøgte således Justistminister Søren Pape Poulsens (K) ministerium fredag formiddag, hvor de afleverede en stor bårebuket som symbol på, hvor dårlige arbejdsvilkår betjentene har.

»Vi har afleveret en bårebuket i dag, fordi vi simpelthen er et sted nu, hvor situationen på Københavns Fænglser er så kritisabel, at vi er magtesløse. Personalet er nedslidt, vi har overarbejde, vi har sparerunder, vi har vold og trusler, og vi har et ekstremt højt sygefravær. Og nu kan vi ikke mere,« siger fængselsbetjent i Vestre Fængsel Søs Blidvang i en kort video, som Fængselsforbundet har lagt på Twitter.

Vestre Fængsel er ikke bare Danmarks, men Nordens største fængsel.

Sager om vold og trusler fordoblet

De seneste par år har der været flere historier om fængselsbetjentenes dårlige arbejdsforhold. Der har blandt andet været flere tilfælde af trusler og vold rettet mod personalet - både når de har fri og er på arbejde.

I 2016 blev der således registreret mere end 50 procent flere vold- og trusselsepisoder mod fængselsbetjente end året før.

Blandt dem er et voldsomt overfald, der betegnes som et decideret drabsforsøg, mod en fængselsbetjent uden for Vestre Fængsel.

Overfaldet skete  ud for Vigerslev Allé 1D på Vesterbro i København, da betjenten havde fri. Betjenten slap med livet i behold.

Selvom fængselsbetjentenes vilkår flere gange siden er blevet taget op politisk med løfter om forbedringer, er der ifølge formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, tale om »en gratis omgang« fra politikernes side.

»Vores bekymring er fortsat, at vi ikke har hænder nok til det arbejde, vi skal udføre, og for det andet, at vores daglige sikkerhed bliver kompromitteret,« siger Kim Østerbye og uddyber:

»Den eneste kontakt fangerne oplever med fængselsbetjentene er, når vi meddeler noget negativt til dem. For efterhånden er arbejdspresset så stort, at vi ikke kan nå andet ned at visitere dem og lukke dem ud på gårdture. Der er ikke tid til at lære hinanden at kende, og så bliver vi bare blå uniformer. Det er sværere at slå på dem, man kender.«