Fængselsbetjente advarer: Vestre Fængsel bruges til at hvidvaske sorte penge

Venstre Fængsel udnyttes til at hvidvaske penge i stor stil af bandemedlemmer, advarer fængselsbetjente. Personalet er efter loven forpligtet til at tage imod penge, som indbetales til indsatte - og udbetales skattefrit til den dømte efter endt afsoning.

Vestre Fængsel i København - afsoningssted og ifølge fængselsbetjente hvidvaskningscentral. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indbetal et stort beløb til en indsat i Vestre Fængsel. Og vent.

Efter endt afsoning udbetales beløbet skattefrit til den dømte, og pengene, der muligvis kommer fra kriminelle aktiviteter, er således vasket kridhvide. Og det er fuldt lovligt efter gældende regler.

Sidste år blev der indbetalt seks mio. kroner i »lommepenge« til indsatte i Vestre Fængsel. Pengene kom fra venner og familie, og en stor del af beløbet gik til rockere eller bandemedlemmer. Pengene ligger hermed i det offentliges varetægt, men den fængslede ejermand kan, ifølge reglerne, trække pengene skattefrit ud igen ved løsladelsen.

Det skriver Fængselsforbundets fagblad, Fængselsfunktionæren.

Fængselsbetjent Johnny Bonnerup siger til fagbladet, at han dagligt agerer ufrivillig mellemmand i den ivrige hvidvaskning:

»Der er ingen tvivl om, at nogle indsatte sparer op i fængslet, og efterfølgende får hvide penge ud efter endt afsoning. Der er trods alt grænser for, hvad man kan bruge penge på i fængslet,« siger Johnny Bonnerup.

Bandemedlemmer skovler lommepenge ind

Det er især bandemedlemmer og rockere, der modtager store pengebeløb, selv om indsatte maksimalt må have 500 kroner i kontant i cellen, vurderer fængselsbetjenten. Hans kollega Jane Volder istemmer:

»Tidligere var det jo den lokale Brian Brækjern, der sad i Vestre, og da var der ingen, der kom og indbetalte store kontantbeløb. Men situationen er helt forandret med bandemedlemmer og rockere. Der kommer jo knægte og indbetaler flere tusinde kroner til folk, de nærmest ikke kender navnene på,« siger Jane Volder til Fængselsfunktionæren.

Fængselsbetjenene har forsøgt at råbe politikerne op. Men uden svar.

TV2 Nyhederne har kontaktet justitsminister Søren Pape, men Justitsministeriet henviser til Kriminalforsorgen.

I Kriminalforsorgen er man bekendt med problemet. Annette Esdorf, centerdirektør for Center for Straffuldbyrdelse, siger til fagbladet, at man er i færd med at finde en løsning.