Fængselsbetjent angrebet med kogende vand

Nytårsaftensdag blev en fængselsbetjent i Vestre Fængsel overfaldet med kogende vand. Overfaldet sætter punktum for et år, hvor antallet af episoder med vold og trusler mod landets fængselspersonale er steget med cirka 50 procent i forhold til 2015.

560 volds- og trusselsepisoder har der været mod personalet i Kriminalforsorgen i løbet af de første 11 måneder af 2016. I samme periode af 2015 var der 376 episoder. Der er tale om en stigning på 49 procent. ARKIVFOTO: Vestre Fængsel. (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016 har været et år præget af vold og trusler i fængselsvæsenet, og på årets allersidste dag blev endnu en fængselsbetjent overfaldet i Vestre Fængsel.

Det fortæller Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant i hovedstaden, Erik Holmestad Larsen.

»De (fængselsbetjente red.) går rundt med mad og medicin, og så ringer den indsatte, efter de har været der. Da kollegaen åbner ind til ham, får han kastet den her termokande med varmt vand i hovedet,« siger han.

Det er en 21-årig indsat, der kaster kogende vand mod en mandlig betjents ansigt. Betjenten får tilkaldt assistance, som pacificerer den indsatte og fører ham til en observationscelle. Selv må betjenten på hospitalet for at blive behandlet, og han ender med at få andengradsforbrændinger på bryst og skuldre.

Erik Holmestad Larsen påpeger, at overfaldet langt fra er enestående idet der i 2016 har været en stigning i antallet af episoder med vold og trusler mod fængselspersonale på omkring 50 procent. Mens tallet i 2015 var på 376 episoder, var det i de første 11 måneder af 2016 oppe på 560 episoder, som Fængselsforbundet skriver på sin hjemmeside.

»Det er klart, at det påvirker både på betjentene, der overfaldes, men selvfølgelig også alle de andre betjente, som frygter, om de er de næste,« siger tillidsrepræsentanten.

De mange overfald har allerede fået politikerne på banen med en såkaldt respektpakke, som skærper straffen for vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste og deres familiemedlemmer, men Erik Holmestad Larsen mener ikke, det rækker.

»Det er selvfølgelig godt, at der kommer en respektpakke, som giver øget sanktionering, men vi mener ikke, at det stopper volden. Jeg tror, der skal mere personale til og en ordentlig prioritering af arbejdsopgaverne. Det er vigtigt med bedre tid til relationsarbejde med den indsatte,« siger han.

Erik Holmestad Larsen pointerer i samme omgang, at der generelt er personaleunderskud i Kriminalforsorgen og samtidig et højt sygefravær. I november kunne Fængselsforbundet fortælle, at sygefraværet blandt landets fængselsbetjente i 2016 var steget til 23 dage, hvilket er mere end dobbelt så mange sygedage som statens øvrige medarbejdere. I den forbindelse lød det fra Fængselsforbundets formand Kim Østerbye:

»Der er mange ting, som bevæger sig i den forkerte retning i Kriminalforsorgen i øjeblikket. Vi oplever mere og mere vold. Vi mangler betjente. Vi bliver pålagt nye opgaver. I den situation er det ikke underligt, at personalet bliver slidt ned. Folk kan ikke holde til mere.«

I sin nytårstale understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at offentligt ansatte fortjener »tryghed og respekt, ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv«. I kølvandet på både drabet på en politibetjent i december og drabet på en social- og sundhedsassistent i marts, sagde han, at »vi skal passe godt på dem, der passer på os«.