Fængsel skærer i advokaters besøg til indsatte

Helt horribelt, siger forsvarer i drabssag om Vestre Fængsels begrænsning i advokaters adgang til klienter.

På grund af sparekrav har Vestre Fængsel, som er landets største arresthus, skåret kraftigt i advokaters mulighed for at mødes med deres varetægtsfængslede klienter (arkivfoto). Scanpix/Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokater oplever store problemer med at få adgang til deres klienter i Vestre Fængsel i København.

Det skyldes, at Kriminalforsorgen fra 1. februar drastisk har reduceret muligheden for at arrangere besøg.

Således må forsvarere ikke længere mødes med deres varetægtsfængslede klienter fredag og lørdag.

- Det er problematisk for retssikkerheden, siger advokat Anders Boelskifte. Han er formand for Foreningen af Beneficerede Advokater i København.

Vestre Fængsel er landets største arresthus.

Tidligere kunne forsvarere uanmeldt banke på fængslets port, hvorefter de kunne få adgang til at tale med deres klienter.

Nu er der indført et system, hvorefter advokater senest dagen før skal søge om at booke et besøgsrum. Det er dog langt fra sikkert, at der er plads den følgende dag.

- Det kan betyde, at man som forsvarer ikke får mulighed for at forelægge nyt materiale fra politiet for sin klient, siger Anders Boelskifte.

Jævnligt får forsvareren af politiet nyt materiale lige før et retsmøde eller en afhøring. Men med Vestre Fængsels nye regime kan det ifølge Boelskifte være vanskeligt at få talt med klienten om materialet.

- Vi har fået at vide, at årsagen er et spørgsmål om ressourcer. Man er blevet pålagt at spare, siger Anders Boelskifte.

Samtidig forsinkes besøgene af, at advokater skal igennem et sikkerhedstjek, som minder om det, man har i lufthavne.

Forleden kom Vestre Fængsels nedskæring op til overfladen i et retsmøde i Retten på Frederiksberg.

Her blev nævningesagen om et tredobbelt drab indledt. Men advokat Gitte Juul Jensen, forsvarer for en af de tiltalte, måtte orientere retten om, at det ikke var sikkert, at Vestre Fængsel ville give hende tilladelse til at tale med klienten inden det næste retsmøde.

- Man kan jo ikke passe sit arbejde som forsvarer, når man forhindres i at tale med sin klient, siger Gitte Juul Jensen.

- Det er helt horribelt, siger hun om indskrænkningen.

Fængslet har indrettet et venterum. Her kan advokater møde op og håbe på, at der opstår et hul, fortæller Gitte Juul Jensen.

Hun understreger, at hendes kritik ikke er rettet imod personalet.