Fængsel får kritik for fangeflugt

Fængselsforbundet kritiserer, at Vridsløselille Statsfængsel allerede torsdag fortalte farlig fange om tur til hospital.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fængselsforbundet i Danmark kalder hele forløbet op til Danni Meislers flugt fra sin afsoning i Vridsløselille Statsfængsel for "klodset" håndteret af fængslet.

Det sker efter, at fængslet har erkendt, at man allerede torsdag angiveligt fortalte Meisler - en af landets mest berygtede drabsmænd - at han skulle en tur til Glostrup Hospital til en ambulant røntgenundersøgelse.

- Det virker utroligt klodset og mildest talt ikke særlig velovervejet. Den type fanger er altså i stand til at arrangere noget, man normalt kun kender fra amerikanske film, og det er på tide, at Kriminalforsorgen begynder at tage højde for det, siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Ifølge fængselsinspektør i Vridsløselille Kim Tobberup Andersen er det fast procedure at informere de indsatte om ture dagen i forvejen.

- De fleste steder er man altså begyndt at tage højde for den slags. Flere steder fortæller man ikke de indsatte, hvad de skal før 10 minutter før, der er afgang, netop for at forhindre mulighederne for at planlægge noget, siger Kim Østerbye.

Bevæbnet bande stod klar

Den ene dags forspring, som Meisler altså efter alt at dømme fik til at lægge brikkerne til sin befrielse, var mere end rigeligt.

Da Meisler og hans to "overfrakker" fra statsfængslet ankom til hospitalet, slog en ventende og bevæbnet bande til. De truede fængselsbetjentene til at udlevere Meisler, og herefter gik det over stok og sten i en lilla VW Golf.

I 2006 henrettede Meisler en mand på Voldes Bodega med et pistolskud i underlivet. Han stak imidlertid af under sin varetægtsfængsel, og det lykkedes ham at holde sig skjult for myndighederne i adskillige måneder.

Politiet skød mod ham

Det var faktisk det rene og skære tilfælde, at han overhovedet dukkede op igen på politiets radar. Det skete, da han var passager i en bil, som betjente fra Københavns Politi gennemhullede med pistolskud på Rådvadsvej i Københavns nordvestkvarter.

Skuddene var rettet mod bilens chauffør, der blev ramt af 21 skud, men Danni Meisler slap uskadt.

Undervejs i sin afsoning har han siddet i landets mest sikrede fængsel, Politigårdens Fængsel, hvor de mest uregerlige indsatte placeres.

Anklagemyndigheden forsøgte i sin tid at få Meisler forvaringsdømt, fordi han - ifølge mentalerklæringen - lider af panikangst og er optaget af hævn.

/ritzau/