Fælles vejrstation på Hans Ø afblæst

Der bliver alligevel ikke nogen dansk-canadisk vejrstation på Hans Ø mellem Grønland og Canada. En dansk professor vil nu søge andre udveje.

Hans Ø ligger lige midt imellem Grønland og Canada. Grafik: Berlingske.dk Fold sammen
Læs mere

En planlagt dansk-canadisk vejrstation på Hans Ø, som kunne have medvirket til et tøbrud i det kolde diplomatiske klima om den omstridte klippeø, bliver alligevel ikke til noget. I hvert fald ikke i år - og formentlig heller ikke næste år.

Det oplyser den danske bagmand, professor emeritus Preben Gudmandsen fra Danmarks Tekniske Universitet. Både det danske og det canadiske udenrigsministerium godkendte ellers den 8. juni 2007 planen om en fælles vejrstation på den forblæste og ubeboede Hans Ø i det smalle Naresstræde mellem Grønland og Ellesmere Island.

Men den canadiske partner i projektet, professor Kent Moore fra University of Toronto, har meddelt, at det sene tidspunkt ikke gav ham tilstrækkelig tid til at planlægge en flytning af vejrstationen fra Pim Island i Smith Sound op til Hans Ø.

- Verden går jo ikke under af den grund. Men vi kunne bare gøre et bedre stykke arbejde og levere bedre data, hvis man havde en vejrstation et sted i området, siger Preben Gudmandsen.

/ritzau/