Fædre er tilfredse med kort barsel

De fleste fædre er tilfredse med, at de kun tager en lille del af de barselsdage, en dansk familie benytter sig af. Eksperter peger dog på, at forventningen fra både familie, arbejdsgiver og politikere gør det svært for mændene at komme på banen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det stadig er mødrene, der tager langt de fleste af familiens barselsdage, mener de fleste fædre, at de tager en rigelig del, viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, skriver Politiken.

Men selv om syv ud af 10 fædre er tilfredse med den korte barselsorlov, mener Ask Hesby Krogh, der er leder af Institut For Menneskerettigheders ligestillingsteam, at der er et problem.

Ofte er fædrenes korte barsel nemlig ikke begrundet med, at fædrene ikke har lyst til at tage mere barsel. Derimod er det andre faktorer, der ofte gør sig gældende.

Hver anden mand begrunder den korte barsel med det økonomiske tab, hans familie vil lide, hvis det er ham frem for barnets mor, der går hjemme. Hver tredje begrunder det med partnerens ønske om at tage resten af orloven.

Det overrasker ikke professor i statskundskab på Aalborg Universitet Anette Borchorst.

I mange familier er der implicit forestilling om, at barslen er mors orlov, ligesom forskning også viser, at det slet ikke bliver diskuteret, hvem der skal tage barsel, siger hun.

»Især ufaglærte og lavtuddannede kvinder vil gerne holde lang barsel. Og det er også forventningen fra både arbejdsgivere, kolleger og fra politisk hold. Men det kan gøre det svært for fædrene at komme på banen,« siger Anette Borchorst til Politiken.