Fædre er pressede af børn og job

Fødselsdepressioner er ikke forbeholdt mødre. Syv procent af alle mænd rammes også af lidelsen, når de bliver fædre.

Danske mænd spiller i dag en langt større rolle i deres børns liv end tidligere og samtidig kæmper mange mænd med at slå til på jobbet. Det har medført, at den moderne mand i dag har de samme problemer, som kvinder havde, da de i sin tid kom ud på arbejdsmarkedet. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er dog ikke alle mænd, som er lige gode til at håndtere skiftet i manderollen. Det betyder, at syv procent af alle mænd, som får børn, udvikler en fødselsdepression. For kvinder er tallet 10 procent. Mændene reagerer typisk ved at blive depressive eller ved at ville væk fra det hele, forklarer chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen, som har forsket i mænd og fædre i mange år:

- Det river og flår i dag lige så meget i mændene, som det gjorde i kvinderne, da de kom ud på arbejdsmarkedet. Og vi ser en del mænd på Rigshospitalet, som skal have hjælp. De er splittede. De vil gerne lave det spændende på deres arbejde, men de vil også hjem til familien og bruge tid med børnene, siger han.

I dag deltager mere end 90 procent af alle mænd i deres børns fødsel og samtidig stiger andelen af mænd, der tager barsel. Det er udtryk for, at mænd og kvinder i højere grad udfylder de samme roller i dag, mener forfatter og kønsdebattør Bertill Nordahl.- Kønnene nærmer sig i rekordfart hinanden. I dag har kvinderne definitivt forladt familien og er massivt ude på arbejdsmarkedet, mens mændene foretager den modsatte bevægelse og påtager sig faderskabet. Det medfører, at de får de samme symptomer og lidelser, som kvinder har klaget over i årevis, depressioner, stress og angst, fordi de ikke kan få børneliv og arbejdsliv til at gå op, siger han.

Han betegner samtidig mændenes erobring af faderskab og familieliv som den største samfundsrevolution i nyere tid, og det bakker Svend Aage Madsen op om.- Det er et historisk fænomen af stor betydning for ikke bare manderollen, men også for samfundet, at mænd i dag tager fuldt ansvar for børnene, helt fra de er spæde, siger han til Jyllands-Posten.

BNB