Facebooks rå tone kvæler endnu en demokratisk stemme

Tonen på Facebook er blevet for hård for Bornholms borgmester Winni Grosbøll, der senere i dag sletter sin Facebook-profil. Det er på tide, at vi begynder at opdrage hinanden i god tone på de sociale medier, mener social kommunikatør.

»Kære alle venner her på FB. Senere i dag lukker jeg min profil ned« sådan lyder meldingen fra Bornholms borgmester Winni Grosbøll, der er nået til en erkendelse af, at den hårde tone på Facebook tager for meget af hendes energi. Foto: Keld Navntoft/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der eksisterer en virkelighed på Facebook, der er så voldsom, at jeg bare må konstatere, at den er blevet for meget for mig personligt.«

Ordene kommer fra Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), der senere i dag lukker helt ned for sin profil på Facebook.

Om den bornholmske borgmester er for følsom, må læseren selv afgøre, men hun er langt fra den eneste politiker, der er bukket under for den hårde tone. I 2014 lukkede Søren Espersen ned for sin profil, og som kommentar på Winni Grosbølls udmelding tilkendegiver også Søren Pind, at han overvejer at gøre det samme.

Det er en skam og bestemt et nederlag for den demokratiske debat, mener social media rådgiver Trine-Maria Kristensen samtidigt med, at hun sagtens kan forstå, at politikerne står af.

»I alle andre sociale sammenhænge har vi sociale sanktioner. Hvis du opfører dig alt for mærkeligt, bliver du eksempelvis ikke inviteret med til fest næste gang. Der er vi bare ikke nået til på Facebook. Der findes mulighederne for at sanktionere socialt ikke rigtigt,« siger hun.

Facebook kunne ifølge Trine-Maria Kristensen godt gøre mere for at opstille sanktioner og hjælpe til med at gøre debatterne mere menneskelige.

Man kunne forestille sig, at det var sådan, at hvis der var 100 forskellige mennesker, der markerede, at du er for hård i tonen, så fik du en advarsel fra Facebook, eller også mistede du muligheden for at deltage i debatter, der var markeret som offentlige i en måned, uddyber hun.

Den hårde tone vinder

Det er særligt de personlige angreb, der har fået bægeret til at flyde over for Winni Grosbøll.

Det er sørgeligt, det skal være sådan - men jeg må ærligt sige, at jeg oftere og oftere overvejer det samme, så jeg...

Opslået af Søren Pind på 7. februar 2016

»Jeg har intet imod at debattere og har stor respekt for, at folk ikke er enige i mine holdninger, men på Facebook går diskussionerne ekstremt hurtigt over og bliver personlige. Så handler det ikke længere om, at man er politisk uenig, men i stedet er man pludselig også en idiot, arrogant, nedladende og pengegrisk,« siger hun.

Men spiller du ikke fallit overfor den hårde tone, der eksisterer på Facebook, ved helt at melde dig ud?

»Jo, og det har også været en overvejelse. Men som menneske må jeg erkende, at Facebook-debatterne dræner mig for energi. Jeg bliver nedslået, trist og træt, når jeg går ind på Facebook. Det er blevet for svært at beholde den energi og gejst, der også skal til for at være borgmester på Bornholm,« siger Winni Grosbøll og tilføjer:

»Som politiker skal man være tykhudet og kunne stå på mål for sine holdninger. Men der er alligevel en grænse mellem at kunne stå på mål for sine politiske meninger og at kunne stå på mål for personlige angreb. Den balance er tippet i øjeblikket.«

Winni Grosbøll bruger normalt et par timer dagligt på Facebook for at begrunde sine politiske valg og tage bornholmerne med bag kulissen i borgmesterembedet.

I teorien er hun stor tilhænger af den direkte kontakt Facebook tilbyder mellem borgere og politikere, men hun har måttet erkende, at det i praksis ikke har været med til at skabe en bedre dialog.

»Selvom Facebook indeholder rigtig mange muligheder for demokratisk samtale, må vi konstatere, at den politiske debat er blevet dårligere, efter vi er begyndt at diskutere på de sociale medier,« siger Winni Grosbøll og foreslår, at den offentlige debat søger tilbage til mere traditionelle debatfora, hvor man mødes ansigt til ansigt.

Winni Grosbøll har fået knap 300 likes for sin afsked med Facebook. Flere af hendes politiker-kollegaer bakker hende også op, men mener dog ikke, fravalget er den bedste løsning:

Det er en trist konsekvens af at folk opfører uanstændigt. Jeg kan godt forstå hende, selvom jeg mener, at der er bedre...

Opslået af Hans Christian Nordahl Thomsen på 7. februar 2016

Skal ikke kunne sige mig helt fri fra at have haft lignende oplevelser med Facebook. Jeg er dog så glad for at have et...

Opslået af Ida Auken på 7. februar 2016

Unge skræmmes af den politiske debat

Winni Grosbøll peger selv på, at den hårde tone er udtryk for at borgere og politikere generelt er blevet dårligere til at tale sammen.

Det viser sig også blandt de helt unge. Tidligere på året viste en undersøgelse foretaget af Epinion og Danske Ungdoms Fællesråd, at de sociale medier får 57 procent af de danske unge mellem 16 og 26 år til helt at holde sig væk fra offentlige debatter.

Ifølge undersøgelsen lader kun en fjerdedel af de unge sig ikke skræmme af tonen og de hadefulde kommentarer i den politiske debat online.

Ifølge kommunikatør Trine-Maria Kristensen er det ikke kun de Facebook-brugere, der råber højest og bruger grænseoverskridende vendinger, der er med til at skræmme de unge væk fra debatterne.

Politikere som Johanne Schmidt Nielsen, Søren Pind og Naser Khader er ifølge Trine-Maria Kristensen også med til at gøre tonen hård.

»De formår at være hårde i filten og i nogle tilfælde udstille råbekoret, men de er også med til at opretholde et billede af, at man gerne må tale hårdt til politikere og debattører, for sådan taler de også selv. Det bliver en spiral,« siger Trine-Maria Kristensen.

Både hun og Winni Grosbøll beklager forråelsen af den politiske debat online og mener, at den i sidste ende er med til at polarisere samfundet.

Da Winni Grosbøll har slettet de krænkende opslag fra sin egen profil, er de ikke længere tilgængelige og kan derfor ikke fremvises som eksempler.