Facebook vil hjælpe dig med at undgå russisk propaganda

Et nyt værktøj skal hjælpe brugere af Facebook og Instagram med at gennemskue falske indlæg kreeret i Rusland.

Foto: SASCHA STEINBACH/EOA

Har du nogensinde siddet på et socialt medie som Facebook eller Instagram og været i tvivl om, hvorvidt det, du ser, er en del af en russisk propagandakampagne?

I så fald er der snart hjælp at hente.

Både Facebook og Instagram vil ifølge The New York Times lancere et nyt værktøj, der skal hjælpe brugerne med at gennemskue russisk misinformation.

Konkret skal man kunne bruge værktøjet til at tjekke specifikke sider på Facebook og profiler på Instagram, som man har liket eller fulgt, oplyser mediet.

Formålet er at beskytte »platformene og de folk, der bruger dem«, skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Tiltaget er et forsøg på at imødegå den kritik, der har været rettet mod blandt andet Facebook for ikke at gøre nok for at forhindre russisk misinformation i at spredes via sociale medier i forbindelse med den amerikanske valgkamp i 2016.

Tidligere er det blandt andet kommet frem, at Facebook siden valget har identificeret knap 500 falske konti, der efter alt at dømme blev oprettet i Rusland, og som angiveligt havde til formål at skabe splittelse i den amerikanske befolkning, skriver DR.

Facebook har tidligere meldt ud, at 29 millioner amerikanere så indhold skabt af Rusland i deres nyhedsfeed på sitet, mens 126 millioner – 150, hvis man tæller Instagram med – delte opslag. På selve valgdagen så ti millioner mennesker reklamebannere, kreeret af russerne, på Facebook, har firmaet tidligere oplyst ifølge The New York Times.