Facebook koger efter alkohol-udmelding: »Stop nu med de latterlige afgifter«

Det falder ikke i læsernes smag, at Lægeforeningen vil sætte danskernes alkoholforbrug ned ved at sætte sprutpriserne op.

Arkivfoto: Lægeforeningen vil efter irsk forbillede forhøje prisen på sprut og samtidig prøve at skærme de helt unge fra »happy hour« og andre knaldtilbud på de våde varer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De rammer fuldkommen skævt.«

Sådan skriver Malene Køppen Sørensen, der er en af de mange Berlingskelæsere på Facebook, som har kommenteret historien om Lægeforeningens forsøg på at få danskerne til at skrue ned for alkoholforbruget via det hun kalder »adfærdsregulerende afgifter«.

»Dem som har færrest penge, men som er dybt afhængige af alkohol, bliver ramt hårdt økonomisk. De vil nemlig fortsætte med, at købe deres spiritus, også selv om den bliver dyrere. Grænsehandlen ville stige ... og i samme omgang har man så også lige skadet de danske supermarkeders alkoholsalg. Hvis folk vil drikke, skal de have lov til det - også selv om det er usundt,« skriver Malene Køppen Sørensen, og Simon Gardner Mogensen stemmer i.

»Nu stopper galskaben kraftedeme! Pis mig i øret og kald mig Richard IV. Der er ikke mulighed for at sætte det pis længere op, ellers bliver jeg fandeme kriminel!«

»Kollektiv afstrafning er no go«

Ifølge Lægeforeningen bør priserne på alkohol sættes kraftigt i vejret, ligesom at det skal være slut med »happy hour« på værtshuse og knaldtilbud i supermarkederne. Formålet er, at man efter irsk forbillede vil dæmme op for drukproblemerne i Danmark, hvor det skønnes, at godt 140.000 mennesker er på flasken, og at 122.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer. Desuden skønnes det, at 3.000 danskere årligt dør med alkohol som primær eller medvirkende årsag.

Men »kollektiv afstrafning er no go,« skriver Jannie Olsen med reference til den snarlige indgang til det nye år.

»Så fat det dog! Fordi vi en enkelt gang om året laver sjove drinks til dronningens nytårstale, hvorfor skal alle så straffes,« spørger hun.

Heller ikke Dorte Vous tror på Lægeforeningens forslag.

»Lad nu være - det vil ikke stoppe alkoholindtaget, folk får fat i det alligevel, og man risikerer et sort marked. Hvis der indtages for meget alkohol skal der tages fat om roden, ikke fabrikeres en lappeløsning. Vi har et koldt og sygt samfund hvor nærhed og ordentlighed nærmest er udfaset, og alkoholindtaget vidner om det.«

Gamle ostetyve

Flere langer også direkte ud efter Lægeforeningen. »Pas I bare jeres piller, så klarer vi selv vores,« lyder det således fra Mureren Topper, mens Coral Kiellberg Levi slår et slag for ungdommen.
»Må vi unge på SU have lov at trække vejret? Vi behøver ikke alkohol hver weekend og chokolade hver dag, men vi skal vel ikke leve som Amish folk,« skriver hun og bringer en advarsel, baseret på egne erfaringer.
»Grundet fedtafgifterne er visse ældre mennesker nødsaget til at stjæle ost. Jeg har arbejdet i en Fakta-butik, hvor vi havde en tavle med billeder af personer som var blevet forment adgang fra forretningen. Fire ud af ti var ældre mennesker, som lige så godt kunne have været mine bedsteforældre! Hvor skal det her ende?«

Lægeforeningens forslag har høstet støtte fra blandt andet forskere og SF, og der er da også folk, som bakker op på Facebook. Eksempelvis Troels Christensen, som samtidig ser en oplagt mulighed for at nedsætte andre afgifter. »Prøv med noget afgift her (alkohol, red.) i stedet for på nødder og strøm,«  skriver han.

Kasper Fløjgaard Christensen øjner ikke det store problem for alkoholikere i horisonten.

»De drikker til kontoen er tom. Og måske er det bedst, den er tom lidt før. Det er jo ikke fordi, at de bliver mere fattige, de får jo bare mindre at drikke.«