Facebook klar med »sorta creepy« teenage-app: Forældre bider negle

Kampen mellem Facebook og Snapchat når nye højder.

Facebook ved det, og Zuckerberg og Co. tager nu bestik af det:

Når mor og far - og onkel, tante og bedstefar - kommer på Facebook, så orker teenagerne ikke længere verdens største sociale medie og kaster kærligheden på et andet. Og med 'andet' menes ærkerivalerne fra Snapchat.

Derfor har Facebook lanceret en ny app udelukkende for unge under 22 år. App'en er døbt Lifestage og kan bedst karakteriseres som et video-visitkort for unge mennesker, der elsker at eksponere sig selv.

Du har knap åbnet Lifestage, før du opfordres til at lave korte, biografiske videoklip. App'en spørger dig venligt, om du vil optage klip af dit happy face, sad face og dit ansigt, når du møder noget teenage-pinligt på din vej.

Du bliver også spurgt, hvad du synes om, og hvad du ikke synes om, og for hvert spørgsmål optager du en lille video. Når du har svaret på tilpas mange spørgsmål, har du et slags video-selfie-visitkort, eller det som Facebook kalder en levende profil, som er fuldstændig adskilt fra storebroren og skaberen Facebook.

Videoerne bliver ikke eksponeret for dine Facebook-venner og dukker kun op i feeds hos andre brugere af app'en, der går på samme skole eller gymnasium som dig.

Hvis du er 22 år eller ældre, og hvis du går på en skole med færre end 20 brugere af Lifestage, må du nøjes med blot at kunne se din egen profil. Når den magiske grænse på 20 brugere på samme skole nås, åbnes Pandoras æske, og du kan se de 19 andre profiler på skolen.

Lyder det hele lidt bekendt? Med Lifestage forsøger Facebook at skrue tiden tilbage til begyndelsen af det nye årtusinde, da Mark Zuckerberg sad og puslede med det, der i 2004 endte som Facebook. Dengang var der små, lukkede netværk på en række universiteter i USA, der gav brugerne mulighed for at snage i klassekammeraternes profiler.

Det har ikke været nogen let start for Lifestage. Anmeldelserne er lunkne, forældre bekymrede, og medier har skrevet kritisk om manglende sikkerhedsindstillinger. Der er for eksempel ingen aldersverifikation, alle kan hævde, at de kommer fra en lokal skole, og der er ingen filtre, der fravælger, hvem der kan se dine videoer.

Flere brugere i den amerikanske App Store skriver, at Lifestage er »sorta creepy«.

Facebook selv skriver: »Alt, du poster på Lifestage, er altid offentligt og synligt for alle, både på og udenfor skolen. Der er ingen mulighed for at begrænse, hvem der kan se videoerne. Vi kan ikke bekræfte, at personer, der hævder at gå på en bestemt skole, går på skolen. Alle videoer, du uploader til din profil, er offentligt indhold.«

En af hjernerne bag Lifestage er den 19-årige designer Michael Sayman, der er lidt af et vidunderbarn under Zuckerbergs vinger. Sayman har fortalt til amerikanske og britiske medier, at Lifestage skal skabe den samme 'lokale følelse', som Facebook havde, da det sociale medie blev undfanget på amerikanske universiteter for 12 år siden.

I brede kredse ses Lifestage som Facebooks forsøg på at knuse Snapchat, der har ekstremt godt fat i teenagerne.

Det er stadig uvist, om Lifestage kommer til Danmark, og om app'en også kommer til Android-telefoner.