Facebook-gruppe for tiggeri: Mindst 40 beder om penge hver dag

Digitale medier har gjort det nemmere og mere acceptabelt at tigge om penge, mener lektor.

Arkivfoto: Facebook kommer onsdag 03.05 med regnskab for de første tre måneder af 2017. FILE PHOTO: The Facebook logo is displayed on the company's website in an illustration photo taken in Bordeaux, France, February 1, 2017. REUTERS/Regis Duvignau/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD - SEARCH GLOBAL BUSINESS 1 MAY FOR ALL IMAGES Fold sammen
Læs mere
Foto: Regis Duvignau

Fra butiksstrøget til din Facebook. Nu er det ikke kun i bybilledet, man ser tiggere.

Flere og flere efterspørger økonomisk hjælp på sociale medier.

Det skriver DR Østjylland.

»Jeg sidder i den situation, at jeg mangler 1.100 til min husleje, så hvis der er en eller flere, der vil hjælpe lidt, så ville jeg være taknemlig,« som en skriver i

Facebook-gruppen hedder "Betalingshjælpen - kun for piger" med 3.500 medlemmer.

Gruppen er særlig oprettet til netop det formål, og op mod 40 beder om hjælp om dagen.

»Jeg har før lavet en annonce om hjælp, nu mangler vi penge til mad igen. Vi har max 17 kr på kontoen. Nogle der kan undvære lidt?,« skriver en anden.

Det kan skyldes, at det ikke er lige så grænseoverskridende at bede om hjælp på nettet, som det er at sidde med et skilt på et butiksstrøg, fortæller lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jesper Tække.

- Der er lidt skred i normerne på grund af de sociale medier. Før var det meget ugleset at bede om penge og tigge. Men nu er der masser af mikroøkonomi, fundraising og så videre, siger han til DR Østjylland.

- Hvorfor skal den enkelte, der har et behov, ikke kunne fundraise lidt selv på de sociale medier?, siger han.

Det er ikke kun de store behov, der bliver forsøgt dækket i Facebookgruppen. Det kan også være i det små. For eksempel:

"Min veninde inviterede mig ind til byen og spise, men mangler til turen hjem og en pakke cigaretter i alt 64 kr. Nogen der vil hjælpe?"

Jesper Tække spår, at omfanget kun bliver større.

- Det er en form for domino-effekt. Man ser andre gøre det, og at der ikke sker noget ved det. Man taber ikke social kapital eller identitet på at gøre det. Man har det her behov, og det er måske ved at være acceptabelt, forklarer Jesper Tække til DR Østjylland.

Tiggeri er ulovligt i Danmark, men Østjyllands Politi har ikke kunnet udtale sig om, hvorvidt den digitale metode er lovlig.