Facebook er blevet den nye kampplads

En række tiltaler viser, at terrorbekæmpelse har bevæget sig mod Facebook, hvor ekstremistiske budskaber spredes hurtigt.

Facebooks datacenter i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommen mod Sam Mansour var netop afsagt, da terrorforsker Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, påpegede, at »mange mennesker nu kan anklages for noget lignende«.

Retten på Frederiksberg fandt i sidste måned Manosur – også kendt som Boghandleren fra Brønshøj – skyldig i at opfordre til terror. Det er i sig selv opsigtsvækkende, at Mansour både er den første person, som er dømt for at overtræde straffelovens paragraf 114, og den eneste, som er dømt to gange for at overtræde terrorparagraffen.

Men Mansour blev samtidig og måske endnu mere opsigtsvækkende dømt alene for ytringer på internettet.

Ifølge kendelsen kan en række af hans opslag på Facebook have været med til at opildne og hverve personer til at tage til Syrien og Irak for at deltage i væbnet jihad og dermed fremme terrororganisationer.

Et konkret og ifølge retten dybt problematisk eksempel er et Facebook-opslag fra 2013, der viser billedet af den tidligere Bandidosrocker, jihadist og PET-agent Morten Storm med teksten »Wanted dead og alive«.

Siden sidste måneds afgørelse ved Retten på Frederiksberg – som er anket af både sagens anklager og forsvarer – er en stribe andre personer blevet tiltalt i herhjemme for på Facebook at tilskynde og opfordre til terror.

Eksempelvis blev en 26-årig mand fra Ishøj i sidste måned fængslet in absentia for på Facebook udtrykkeligt at opfordre til terror. På det sociale medie har man bl.a. kunnet se ham stå smilende ved siden af afhuggede hoveder, der var spiddet på et hegn.

Trusler om både jihad og moskéafbrænding

Ligeledes i sidste måned blev en 21-årig mand fra Allerød sigtet for at opfordre til terror. Den 21-årige har ifølge Nordsjællands Politi delt et link på Facebook, hvor der opfordres til drab på borgere, som bor i de lande, der deltager i koalitionen mod Islamisk Stat, IS. Den 21-årige er i forvejen belastet af, at han i august 2013 blev stoppet ved en kontrolpost i Libanon i en bil med våben og sprængstoffer.

Senest blev en 31-årig mand onsdag varetægtsfængslet i fire uger for at have fremsat trusler om terror på sin Facebook-profil.Men de problematiske ytringer på Facebook er ikke forbeholdt jihadister, forklarer Dorit Borgaard, advokaturchef i advokaturen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi.

Hun påpeger, at myndigheden efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris har modtaget anmeldelser om, at personer på Facebook støtter afbrænding af moskeer i Danmark. Og at disse anmeldelser lige nu vurderes i forhold til eventuelle sigtelser.

»De sociale medier bliver også brugt af terrorister, og det er klart, at vi er opmærksomme på det,« siger Dorit Borgaard:

»Men folk er måske heller ikke helt klar over, at de ytringer, som de lægger ud på en Facebook-profil, hvis de vel at mærke når ud til en bred kreds, kan straffes på samme måde, som hvis man siger det nede på Rådhuspladsen,« siger hun.

Tobias Gemmerli, som forsker i onlineradikalisering ved DIIS, siger:

»I Danmark har vi hidtil haft en udpræget ytringsfrihed modsat lande som Frankrig. Og det er interessant, at ytringer på især Facebook nu bruges som afsæt for terrortiltaler. Men det er relevant at indvende, at netop folks mulighed for at ytre sig frit kan fungere som en ventil i forhold til handlinger.«