»Facebook bør, når de får vished om gruppen, slette den uden at blinke«

Er det brud på Facebooks regler, når unge chikanerer og nedgør? Det vurderer Facebook kun, såfremt indholdet bliver anmeldt. Luk grupperne, opfordrer Venstre.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Facebook »tolererer« ikke mobning og chikane.

Det fremgår af mediets retningslinjer, hvor der blandt andet står, at det er brud på reglerne at »identificere og hænge privatpersoner ud«, »dele billedmateriale, som har til hensigt at nedværdige privatpersoner« og »gentagne gange rette uønskede beskeder mod andre«.

De seneste dage har Berlingske beskrevet, hvordan danske børn og unge i månedsvis har brugt Facebook som platform for systematisk chikane af enkeltpersoner, som på få dage har modtaget hundredvis af hadefulde beskeder fra fremmede. Berlingske har ligeledes beskrevet, hvorledes mediet er anvendt til at dele nøgenbilleder af piger.

Berlingske har på den baggrund bedt Facebook vurdere, om en række opslag fra Facebook-gruppen Offensimentum, der alle er postet i løbet af samme døgn, overtræder mediets retningslinjer. Heriblandt opslag fra en, som ved 1.000 likes vil filme, at han »tager ud til min eks og sprænger kanonslag i hendes have, postkasse og mere til«, en, som efterspørger »hurtigt« at få »videoen, hvor Nikita sutter pik«, en, som »overvejer at købe« en IS-sexslave, og en, som beder medlemmerne vurdere, om en pige er »krid eller kran?« – altså lækker eller klam.

Facebook vil imidlertid ikke kommentere eller tage stilling til, om de konkrete eksempler er i strid med mediets egne regler. Den vurdering finder først sted, når indhold bliver meldt for brud på retningslinjerne.

Selv tjekker Facebook ikke opslag og tråde for regelbrud. Den opgave er placeret hos mediets brugere.

»Vi er afhængige af, at brugere rapporterer til os – ellers kan vi ikke gøre noget ved det. Det fungerer lidt som »nabohjælp«, hvor vores brugere hjælper os med at blive opmærksomme på, når noget muligvis overskrider vores retningslinjer,« forklarer Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster.

Så I bliver først opmærksomme på regelbrud, når brugere prikker jer på skulderen?

»Ja, overordnet set, men der er også andre muligheder som henvendelser fra myndighederne, som vi så også kigger på.«

Hvor mange gange skal I læse i en Facebook-gruppe, at nogen skal »ristes«, før Facebook ikke vil lægge navn og platform til og lukker gruppen?

»Jeg kan ikke give jer et fast antal for, hvor mange gange vi skal se det. Det er en case by case-vurdering. Vores mål er, at Facebook skal være et sted, hvor man kan føle sig tryg. Adfærd, som falder ind under kategorien mobning, hører ikke hjemme på Facebook, men vi kan altså kun fjerne indhold, hvis folk rapporterer det til os.«

Hvornår beslutter I så at lukke en gruppe?

»Det er noget, vi kan vælge at gøre, hvis det i overvejende grad synes at være gruppens primære formål at overtræde vores retningslinjer. Men hvis en gruppe med et i øvrigt sobert formål blandt medlemmerne har nogle brodne kar, som misbruger forummet til at overskride vores retningslinjer, så er det det enkelte indhold, vi fjerner,« siger Peter Münster. Han ønsker ikke at oplyse, om Offensimentum tidligere er blevet anmeldt.

Ekspert: Det handler om penge

Facebooks tilgang er meget forsigtig, nu hvor det er påvist, at der finder massiv onlinechikane sted i navngivne tråde, mener Venstres kulturordfører Britt Bager (V).

»Facebook bør, når de får vished om gruppen, slette den uden at blinke. Hvis man opretter en gruppe med det formål at chikanere andre, så har jeg ingen sympati for, at man skal beskyttes af ytringsfriheden eller andet. Den gruppe skal bare lukkes,« siger Britt Bager og påpeger, at mediet i andre sammenhænge påtager sig rollen som vagthund i egen gård:

»Det er paradoksalt, at Facebook censurerer billeder med nøgenhed og dér evner at påtage sig en gatekeeper-funktion, når Facebook ikke gør det i tråde, hvor der bliver viderebragt den slags udtalelser,« siger Britt Bager.

Ifølge Benjamin Rud Elberth, ekspert i digital kommunikation, er det et spørgsmål om kroner og øre, så Facebook har bevidst valgt ikke at bruge millioner af kroner på at overvåge tråde:

»Facebook har sat så få dørvagter på Facebook som muligt, for det modsatte ville koste dem rigtig mange penge. Og det fungerer sådan, at man selv skal henvende sig til dørvagten og sige, at man lige har fået en flaske i hovedet, før der sker noget. Dørvagten rører ikke på sig, selv om en person lige foran ham får en flaske i hovedet.«