Får du influenza - så tag det helt roligt

Voksne og sunde danskere med influenzasymptomer vil ikke længere blive tilbudt forebyggende behandling med Tamiflu – også selv om man er smittet med svineinfluenza H1N1.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at gå i panik, hvis du har symptomer på influenza og frygter, at du kan være smittet med svineinfluenza H1N1.

Det oplyser beredskabschef i Sundhedsstyrelsen, overlæge Else Smith.

- Vi ændrer nu strategi over for sygdommen. Hvor vi før gik bredt ud med en inddæmningstrategi over for sygdommen med forsøg på at identificere alle H1N1-smittede for at tilbyde dem og deres nærmeste pårørende forebyggende behandling, så retter vi fremover udelukkende fokus mod en række særlige risikogrupper, forklarer hun.

Det indebærer, at det officielle råd til ganske almindelige sunde og raske danskere, der får influenzasymptomer, nu lyder:

Bliv hjemme til du er rask igen. Ja, du behøver ikke engang at opsøge din læge.

- Hvis man er uden for risikogrupperne, vil man typisk ikke gøre forsøg på at diagnosticere sygdommen, ligesom man ikke vil blive tilbudt forebyggende behandling med Tamiflu, siger Else Smith.

Strategiændringen får i øvrigt også den konsekvens, at de danske sundhedsmyndigheder ikke længere vil gøre forsøg på at opspore mennesker, der har siddet i nærheden af en H1N1-smittet person på et fly.

Den ændrede strategi skyldes først og fremmest, at sundhedseksperter nu har fået så godt et overblik over influenza H1N1, at man med stor sikkerhed kan erklære, at den ikke - i øjeblikket - opfører sig nævneværdigt anderledes end en ganske almindelig sæsonbetonet influenza.

At dømme efter de mange, mange tusinde diagnosticerede tilfælde på verdensplan ser sygdommen altså, for nuværende, ikke specielt farlig ud – bortset fra blandt de erklærede risikogrupper.

Risikogrupperne defineres først og fremmest som:

*Personer, der går til behandling eller kontrol for kroniske lungesygdomme, hjerte-karsygdomme eller diabetes, samt personer med medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede.

*Desuden vil myndighederne rette fokus mod børn med lav fødselsvægt eller med tidligere tilfælde af feberkramper samt i det hele taget mod børn under to år og mod gravide med influenzasymptomer.

I øvrigt ser det ud til, at personer over ca. 65 år har en såkaldt rest-immunitet over for sygdommen.

I forbindelse med strategiændringen har Sundhedsstyrelsen dog formelt valgt at hæve beredskabsniveauet over for influenzaen fra fem til det højeste niveau seks.

Det sker udelukkende i erkendelse af, at smittespredningen ikke længere kan stoppes, hvorfor Danmark nu står over for en, foreløbig temmelig mild, epidemisk sygdom.

I Danmark er der alt i alt diagnosticeret 64 H1N1-smittede. Heraf er de 20 blevet smittet inden for landets grænser.

Else Smith oplyser i øvrigt, at de første danskere formentlig kan tilbydes vaccine mod H1N1-influenza allerede i slutningen af september eller begyndelsen af oktober i år.

På verdensplan er der ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO nu konstateret næsten 100.000 H1N1-tilfælde, heraf 476 bekræftede døde af sygdommen.

Så sent som i dag, mandag, døde en ni-årig britisk pige af sygdommen. Pigen led dog i forvejen af en anden alvorlig sygdom, som havde svækket hendes immunforsvar betragteligt.