Få udlændinge bruger EU-regler

Opdateret: Dansk udlændingepolitik ser ud til at virke, selv om lempelige EU-regler gør familiesammenføring lettere.

Foto: Anders Debel Hansen / Scanpix

Bomben under den danske udlændingepolitik er ikke eksploderet med det brag, alle havde ventet.

Den første opgørelse over antallet af udlændinge, der sidste år fik ophold efter de meget omtalte lempelige EU-regler viser, at blot 155 personer fik tilladelsen og dermed kunne navigere uden om de stramme danske udlændingeregler. Det skriver Politiken mandag.

Det er blot 50 personer flere end i 2007. Og et overraskende lille antal efter EF-domstolens Metock-dom, der også gør det muligt for udlændinge, der opholder sig ulovligt i et EU-land, at få familiesammenføring.

Dermed tyder meget på, at de eksperter og politikere, der varslede, at hundredvis af udlændinge nu ville strømme til Danmark, tog fejl. Der ligger dog stadig en bunke ubehandlede ansøgninger om familiesammenføringer, der kan rykke billedet af, at EU-reglerne kun har haft en begrænset effekt.

Ifølge Politikens oplysninger drejer det sig om godt 250 sager, der kan bringe det samlede antal af familiesammenføringer efter de lempelige EU-regler op omkring 400 i 2008.

»Man må da konstatere, at bomben under den danske udlændingepolitik er udeblevet«, siger næstformand Line Bøgsted fra Foreningen Ægteskab Uden Grænser til Politiken.

Optællingen af sidste års EU-tilladelser, som Politiken er i besiddelse af, er midlertidig og stadig fortrolig. Den blev fremlagt på et ministermøde i sidste uge med statsministeren for bordenden. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil da heller ikke konfirmere, at antallet af EU-tilladelser i 2008 netop er 155. Hun fastslår dog i en mail til Politiken, at antallet ikke udhuler regeringens stramme udlændingepolitik.

»Jeg finder ikke på nogen måde udviklingen alarmerende. Slet ikke i betragtning af den omtale, Metock har fået«, skriver hun til Politiken.

Kilde: Politiken