Få timer før udvisning: Nu får lesbisk ugander ny chance for asyl i Danmark

Advokat forventer endelig afgørelse om tre til fire måneder i meget omtalt sag om lesbisk asylansøger.

Organisationerne Welcome to Denmark og Ingen Udvisninger Uden Modstand står bag en aktion i Københavns Lufthavn mandag morgen d. 1. august 2016, hvor den første af tre lesbiske kvinder fra Uganda stod til at blive udvist, efter at de har fået afslag på asyl. Udvisningen har fået kritik, da der i Uganda er lovgivning mod homoseksuelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtningenævnet har besluttet at genoptage en sag om en lesbisk kvinde fra Uganda. Kvinden får lov at blive i Danmark, mens sagen behandles. Hun skulle ellers være udsendt mandag.

Det oplyser hendes advokat, Jytte Lindgaard. Hun ønsker ikke at komme ind på, hvilke nærmere detaljer der ligger til grund for, at sagen er genoptaget.

»Hvis hun nu ikke får asyl, er det ikke så rart, at det kommer frem.«

»Men jeg kan fortælle generelt, at risikoen for, at der vil ske hende noget, er alt for stor. Hun har blandt andet holdt foredrag om, hvordan det er at være lesbisk asylansøger,« siger Jytte Lindgaard.

»Hun har deltaget i demonstrationer i forbindelse med LGBT (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner), og derfor er der endnu større risiko for, at civilsamfundet i Uganda vil gøre hende noget, og myndighederne så ikke vil beskytte hende. Eller at myndighederne selv vil sætte hende i fængsel.«

Advokaten forventer, at der vil være en endelig afgørelse i sagen om tre til fire måneder. I den tid har kvinden altså lov til at blive i Danmark.

Sagen har fået en del politisk opmærksomhed hen over sommeren, og mandag var der en demonstration i Københavns Lufthavn mod udsendelsen.

Den er nu afbrudt, efter at arrangørerne fik at vide, at sagen er genoptaget.

I foreningen LGBT Asylum, der støtter homoseksuelle asylansøgere, er der lettelse over, at Flygtningenævnet har besluttet at genoptage sagen.

Men talsperson Mads Ted Drud-Jensen påpeger, at der fortsat sidder to lesbiske asylansøgere fra Uganda frihedsberøvet i Ellebæk-fængslet. De to har endnu ikke fået fastsat deres udrejsedato, så vidt foreningen er orienteret.

Mads Ted Drud-Jensen opfordrer til, at de to sager også genbehandles.

»Man har ikke forholdt sig til det egentlige asylmotiv, nemlig at de er lesbiske,« siger han.

Ifølge LGBT Asylum er kvindernes ansøgninger blevet afvist, fordi der var dele af deres forklaringer, myndighederne fandt utroværdige. Det var ikke fordi, myndighederne tvivlede på, at kvinderne reelt var lesbiske.

Det burde ellers betyde, at de kunne få asyl, mener LGBT Asylum.

»For det første er homoseksualitet kriminaliseret i Uganda. For det andet bliver folk udsat for forfølgelse og afpresning Og hvis LGBT-personer bliver udsat for den slags, kan de ikke søge myndighedernes beskyttelse,« siger Mads Ted Drud-Jensen.

Siden 1952 under det britiske kolonistyre har det været forbudt at være bøsse eller lesbisk i Uganda. Samtidig forfølges homoseksuelle især i mindre lokalsamfund.

/ritzau/