Få overblik over skandalerne på fem minutter

Skat er ramt af adskillige dårlige sager. I dag lancerer skatteministeren en handlingsplan.

I dag skal Karsten Lauritzen fremlægge en handlingsplan, der skal afhjælpe nogle af de mange problemer, der har plaget SKAT de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

I dag gør skatteminister Karsten Lauritzen status og fremlægger en handlingsplan, der skal afhjælpe nogle af de mange problemer i Skat.

Det skal du vide om, hvad der sker i dag.

1. Klokken 11.30 fremlægger Karsten Lauritzen sin handlingsplan. Her skal han redegøre for, hvordan Skat skal håndtere de mange skadelige sager, og hvilke politiske konsekvenser, det skal have. Inden da skal han orientere Folketingets skatteudvalg om, hvad handlingsplanen indeholder.

2. Klokken 14 er det Skat-direktøren Jesper Rønnow Simonsen, der ifølge en pressemeddelselse skal »gennemgå de organisatoriske forandringer og de personalemæssige konsekvenser,« som sagerne nu kommer til at få. Ifølge Finans.dk står flere højtplacerede Skat-ansatte til fyring, og IT-direktør Jan Topp Rasmussen og inddrivelsesdirektør Jens Sørensen skulle ifølge deres oplysninger være to af op mod en håndfuld chefer, der mister jobbet på grund af de dårlige sager. Skat-direktør Jesper Rønnow Simonsen er angiveligt selv fredet.

3. Sagen om de 6,2 milliarder ligger også under inddrivelsesdirektør Jens Sørensens område. På grund af fejl i hvordan der blev tilbagebetalt udbytteskat, fik udenlandske kriminelle held med at kræve 6,2 milliarder kroner udbetalt som refusion af udbytteskat, de aldrig havde betalt.

4. Berlingske afslørede, hvordan danskere blev systematisk og ulovligt registreret i Skats systemer, og på det tidspunkt reagerede Skatteminister Karsten Lauritzen ved at erkende, at »det er fuldstændig uforeneligt med skatteborgernes retssikkerhed, hvis Skats systemer bevirker, at persondataloven brydes.« Egentlig er skatteministeren den øverste chef for Skat og bør derfor bære det endelige ansvar for så alvorlige sager, men der har siden februar 2010 siddet otte forskellige på posten som skatteminster. Det kan gøre det besværligt at placere politisk ansvar.

5. Berlingske kunne den 13. september afsløre, at en endnu ikke udgivet rapport fra konsulentfirma på længere sigt anbefaler Skat helt at droppe det omstridte IT-system. I 2014 opgjorde Rigsrevisionen prisen på EFI til 608 millioner kroner – et beløb, der siden kun er vokset. Rapporten anbefaler også, at Skat dropper det relaterede DMI-system, som har kostet cirka det halve at udvikle. Der lægges altså op til, at IT-systemer for samlet set tæt på en milliard kroner smides i skraldespanden. Skat besluttede den 8. september at droppe al automatisk inddrivelse af skat med EFI.

Udover de nævnte sager har der også været problemer blandt andet med forkerte ejendomsvurderinger, og at Skat brugte »bøllemetoder« mod kendte skatteydere.