Få mest muligt ud af børneopsparingen til poderne

Renten på børneopsparinger er faldet drastisk gennem de sidste årtier. Hvor de før i tiden lå på ti procent, ligger de nu på blot en enkelt procent.

Hvordan får du børneopsparingen til at vokse mest muligt? Free/Monkey Business Images/colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange forældre vælger at lave en opsparing til deres børn, så der ligger lidt penge på kistebunden, når de små poder forlader reden.

Men hvor renterne for et årti siden lå mellem 10 og 15 procent, ligger de i dag i gennemsnit på en enkelt procent, viser en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk.

Testøkonom Lars Baadsgaard lægger vægt på, at selv om der kun er en halv procents rente til forskel mellem to opsparinger, så bliver det til en del i det lange løb.

Man må maksimalt indbetale 36.000 kroner på en børneopsparing, hvor renten og afkastet er skattefrit.

På 18 år kan det vokse til 43.421 kroner hos Basisbank, mens det hos testens taber, Arbejdernes Landsbank, kun vokser til 37.259. Altså en forskel på godt 6.000 kroner.

Lars Baadsgaard fortæller, at det ikke kun er renterne, man skal holde øje med, når man vil starte en børneopsparing.

»Der er vigtigt, at man gør det klart for sig selv, at man ikke nødvendigvis behøver at flytte alle sine bankforretninger. Der er mange af bankerne i testen, hvor man kan opnå nogle konkurrencedygtige rentesatser, uden man skal flytte andet end børneopsparingen,« siger han.

Et eksempel er Rise Sparekasse og Basisbank, der begge ligger i top tre i testen, da de blandt andet tilbyder nogle af de højeste renter på markedet. Ingen af de to banker kræver, at man har yderligere produkter i banken.

Hvis man er på udkig efter et større afkast, kan man overveje at investere pengene.

Kommunikationschef ved MyBanker.dk Peter Jensen råder til, at hvis man investerer i aktier, så skal man lade dem stå.

»Man skal ikke købe og sælge hver eller hver anden dag, da det koster,« siger han.

Det er også vigtigt at være afklaret med, at du kan risikere at få en lavere rente end hos bankerne - og endda miste nogle penge, hvis værdien på dine investeringer falder drastisk.

Ifølge Lars Baadsgaard behøver man ikke lægge en mindre formue, når man vælger at investere børneopsparingen, men det er godt at have sparet op i nogle år.

/ritzau/FOKUS