Få kvinder solbader med bare bryster

Kun ganske få kvinder kan finde på at solbade topløse, viser en ny undersøgelse. De fleste finder det dog uproblematisk, at kvinder blotter deres bryster på stranden.

ARKIVFOTO. Badegæster, turister på stranden i Mamaia, Rumænien ved Sortehavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På de danske strande er solbadende kvinder med bare bryster efterhånden et sjældent syn.

Det skriver Politiken.

Kun 4 procent af danske kvinder bader topløs altid eller for det meste, mens 85 procent gør det aldrig eller sjældent, viser en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Undersøgelsen viser også, at det er de unge kvinder, der er de mest blufærdige. Tre ud af fem kvinder mellem 18 og 39 år har aldrig vist sig topløse på en strand.

»Forskellige generationer har forskellige forståelser af, hvad nøgenhed er. Unge forbinder ikke nødvendigvis nøgenhed med naturlighed og frihed. De opfatter snarere kroppen som noget, man modellerer og konstruerer. Det er blevet samfundsmæssige idealer, der glider op i andre aldersgrupper – også op i 68er-generationen,« siger Niels Ulrik Sørensen, som er lektor og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Selvom undersøgelsen viser, at de færreste bryder sig om at solbade topløse, så ser de adspurgte i undersøgelsen ikke skævt til de kvinder, der vælger at gøre det. 66 procent af danskerne mener således, at det er uproblematisk, at kvinder viser sig uden top.