Få konfirmationskronerne til at yngle

I gennemsnit kan årets konfirmander sætte omkring 15.000 kroner ind på deres konfirmandkonto. Og pengene kan blive til flere med de rigtige overvejelser.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Når foråret melder sin ankomst, gør konfirmationssæsonen det samme.

Og det kan være en indbringende dag for de omkring 47.000, der bliver konfirmeret, og de cirka 15.000, der bliver nonfirmeret.

Sidste år kunne de unge i gennemsnit sætte godt 15.000 kroner ind på deres konfirmandkonto, og niveauet bliver det samme i år, viser en opgørelse fra Spar Nord.

Det får mange banker til at lokke med ekstraordinært høje renter - men ofte kun i en kortere periode. Ifølge Leif Lind Simonsen, afdelingsdirektør hos Spar Nord, er der god grund til at gøre brug af tilbuddet om den høje rente.

Men når tiden er udløbet, og kontoen omdannes til en almindelig indlånskonto, kan man overveje at investere pengene, hvis de skal nå at blive til flere.

»Anbefalingen må helt klart være, at hvis du risikofrit kan få en høj rente i banken i for eksempel seks måneder, skal du i første omgang gå efter den, og så derefter - når den ekstraordinært høje rente ophører - overveje investering i aktier og obligationer,« siger Leif Lind Simonsen.

På en ordinær indlånskonto er der nemlig ikke mange renter at komme efter. Hvis man indsatte 15.000 kroner på en indlånskonto 1/6 2010, så ville man i dag stå med 15.610 kroner ifølge beregninger fra Spar Nord.

Havde man derimod investeret pengene i markedet - i dette tilfælde i 40 procent aktier og 60 procent obligationer - ville man i dag stå med 26.217 kroner. Det giver et afkast på 11.217 kroner - dog før skat af afkastet.

Forskellen på de to modeller løber altså op i 10.607 kroner i perioden fra 1/6 2010 til 31/12 2017. Det er dog altid forbundet med risiko at investere i aktier og obligationer, det er det derimod ikke ved bankindlån, bemærker afdelingsdirektør Leif Lind Simonsen.

Forbrugerøkonom Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet råder til, at man som forælder tager en snak med sin teenager om, hvad der skal ske med pengene.

Hvilke drømme har de? Og hvornår skal opsparingen bruges? Har den unge drømme, der skal indfris nu eller om et år? Eller er det et kørekort eller en lang rejse, der lokker længere ude i fremtiden?

»Tag den unge med ned i banken for at snakke med bankrådgiveren, så de kan få forklaret, hvad det betyder, hvis de vælger en særlig konfirmandkonto, og hvad det betyder med en bindingsperiode,« råder Louise Skjødsholm.

»Også så de ved, hvad der foregår nede i banken på en måde, hvor det er ufarligt og faktisk er interessant for dem, for det er jo deres egne penge, de skal finde ud af, hvad der skal ske med,« tilføjer hun.

/ritzau fokus/