Få flygtninge nægtet adgang til Sverige på førstedagen

På førstedagen var ID-kontrollen i lufthavnen af passagerer på Øresundstogene til gene for flere pendlere og almindelige rejsende end potentielle asylansøgere på vej til Sverige. En større gruppe afghanere måtte dog skuffede give op.

Det er Securitas-vagter hyret af DSB, som står for ID-kontrollen på perronen i lufthavnen i Kastrup. Har passageren sit ID parat, tager kontrollen 15 til 20 sekunder, mens vagterne fotograferer ID-papiret for at kunne dokumentere kontrollen over for svenskerne. Selv om der flere gange i løbet af mandagen nærmest var for mange vagter på arbejde i forhold til antallet af passagerer, måtte flere rejsende løbe stærkt i myldretiden for at nå toget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er en slukøret Hussein Kinan, som kører op ad rullebåndet mod ankomsthallen i Københavns Lufthavn.

»Jeg anede ikke, der var indført kontrol, så jeg har intet ID med mig,« siger den 18-årige mand, der blev nægtet en plads på Øresundstoget som følge af de nye svenske regler om transportøransvar og ID-kontrol, der trådte i kraft mandag.

Årsagen til det drastiske tiltag ved den dansk-svenske grænse er, at Sverige har svært ved at håndtere de mere end 160.000 asylansøgere, landet modtog sidste år.

Men Hussein Kinan har ingen planer om at søge asyl. Han er født og opvokset i Sverige, og han var i København for at hente en taske, der var blevet væk på lufthavnens baggagebånd under en rejse til Tunesien, han for nylig var på.

»Da jeg ikke kunne slippe igennem, snakkede jeg med det danske politi, men de kunne ikke hjælpe. Så nu er min bror nødt til tage toget til København, så jeg kan få noget billedlegitimation og komme hjem,« siger Hussein Kinan.

Den unge svensker var ikke den eneste, som mandag på togperronen i lufthavnen blev nægtet indrejse i Sverige. Det lykkedes svenskerne med ID-kontrollen at blokere indrejsen for et fåtal af flygtninge og migranter, men ID-kontrollen var samtidig til gene for betydeligt flere pendlere og almindelige rejsende.

Enkelte havde – som Hussein Kinan – ikke været opmærksomme på tiltaget, og de øvrige rejsende måtte tåle det ekstra togstop og vente på perronen i den isnende januarkulde.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Journalister fra et større antal ind- og udenlandske medier stod fra morgenstunden klar til at dokumentere den første dag i 60 år med dansk-svensk grænsekontrol.

Potentielle asylansøgere var der imidlertid i løbet af dagen kun ganske få af i lufthavnen. Men omkring klokken 18 dukkede en større gruppe afghanske flygtninge alligevel op for at tage toget over Sundet. Gruppen talte seks-syv børn og omkring seks mænd og kvinder og var ledsaget af en dansk bosat mand, som taler afghansk. Ingen i gruppen havde de fornødne papierer til at slippe gennem ID-kontrollen.

Via tolken fortalte de voksne, at de for en måned siden flygtede fra krig og fattigdom i Afghanistan, at de rejste med båd over Middelhavet og tog op gennem Europa. De havde hørt, at Sverige var »et godt sted«, og de havde svært ved at forstå, hvorfor de ikke kunne komme med toget. Adspurgt om de nu ville søge asyl i Danmark, lød svaret gennem tolken:

»Vi skal til Sverige. Lige meget hvad.«

Ifølge tolken ville gruppen forsøge at tage taxaer over Øresund for at omgå ID-kontrollen. Ingen i gruppen ville fortælle, hvad deres navne var eller fotograferes, og de skyndte sig væk fra lufthavnen.

Flygtninge uden papirer ville gøre forsøget

Ifølge DSB er Securitas-vagterne, der står for ID-kontrollen, instrueret i ikke at foretage sig yderligere, hvis rejsende ikke har de nødvendige ID-papirer for at komme med toget. Der er ikke politifolk på perronen, og potentielle asylansøgere bliver alene informeret om, at de kan henvende sig til Røde Kors eller politiet på Hovedbanegården, hvis de ønsker at søge asyl i Danmark eller har brug for mad og drikke.

Erkan Sari koordinerer de frivillige på Hovedbanegården, der arbejder sammen med Røde Kors. Han fortæller, at kun ganske få flygtninge og migranter kom forbi i løbet af mandagen. En mindre gruppe papirløse flygtninge insisterede på at forsøge at komme igennem ID-kontrollen til Sverige, fortæller han:

»Vi fortalte dem, at der er krav om at fremvise billedlegitimation, men de ville prøve alligevel. De er ikke kommet tilbage. Man skal huske på, at de har rejst hele vejen fra Irak, Afghanistan eller Syrien, og er nået hertil. Sverige ligger kun en halv time herfra. Folk fortæller, at de ville svømme til Sverige, hvis de kunne.«

Det er ifølge DSB uvist, hvor mange personer Securitas i lufthavnen nægtede adgang til toget over Sundet.

»Det har ikke været vores fokus at tælle dem, der ikke kom igennem. Jeg kan bare konstatere, at det har været relativt få, som er blevet nægtet adgang. Jeg kan ikke sige præcis hvad baggrunden for, at vi har afvist folk, er,« siger DSB-talsmand Tony Bispeskov, som er tilfreds med, at det lykkedes at holde forsinkelserne på de lovede ti til 30 minutter:

»Det har været vigtigt for os, at vores kunder har oplevet, at det her har fungeret, og at vi har holdt de ting, vi har meldt ud om ti til 30 minutters længere rejsetid. Og det har vi faktisk. Så har der været fyldte afgange, og der har til tider været run på. Men det er også at forvente.«

I Pendlerforeningen roser Michael Randropp DSBs arbejde på førstedagen. Men ifølge talsmanden var det desværre ikke nok til at gøre rejsen helt gnidningsfri for pendlerne.

»Da vi ramte myldretrafikken, kunne vi se, at mange passagerer ikke kom videre med det første tog. Det er et meget stort stressmoment, for folk vil jo gerne hjem og hente børn, eller hvad de nu skal. Så der var nogle, der blev rigtigt sure,« siger Michael Randropp, som af samme grund anbefaler rejsende med vigtige møder og aftaler at komme ud ad døren i god tid.