Få dine gamle sneakers til at se ud som nye

Foråret har meldt sin ankomst, og de gamle sneakers skal findes frem fra gemmerne. Få rådene til at få dem til at se ud som nye.

Foto: Anders Debel Hansen. ARKIVFOTO: Du behøver ikke at investere i nye sko, hvis de gamle ser lidt triste ud.
Læs mere
Fold sammen

Foråret byder på varmere temperaturer og flere solskinstimer, og det er derfor på høje tid at lufte de bare ankler i et par kridhvide eller farverige sneakers.

Men du behøver ikke at investere i nye sko, hvis de gamle ser lidt triste ud. Her får du rådene til at gøre de gamle gummisko forårsklar og forlænge deres levetid.

Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at forlænge skoenes levetid, siger Joachim Friis, som er selverklæret sneaker-entusiast og har omkring 100 par sko i sin samling af gangen - med løbende udskiftning.

- Du kan redde rigtig meget, især med ruskind, ved at børste dem op med en ruskindsbørste. Du kan få skobørster hos skomageren eller på nettet, så de kan blive rigtig pæne, forklarer Joachim Friis.

Skoene er som regel lavet af naturmaterialer som læder og ruskind, og det betyder, at man skal være lidt forsigtig, når de skal renses.

Man kan ikke bare smide dem i vaskemaskinen eller overøse dem med vand og opvaskemiddel.

- Du må aldrig smide dine sko i vaskemaskinen. De bliver slynget rundt i lang tid, og de kan falde sammen og gå ud af form, siger Joachim Friis.

Ruskind kan renses med en ruskindsshampoo, som er en skumrens, fortæller skomager Thomas Brændstrup Larsen, indehaver af Hælebaren Christianshavn.

Shampooen bobler lidt ligesom danskvand og arbejdes ind i skoen med ruskindsbørsten. Der findes også en lang række specialprodukter til at rense sneakers.

- Der er rigtig mange, der bruger Jason Markk. Jeg kan personligt bedst lidt noget, der hedder Sneakers ER. Det dufter ikke så meget af parfume, men snarere lidt af opvaskemiddel, fortæller Joachim Friis.

Hvis gummisålen på siden er blevet kedelig og slidt, kan den renses med lidt skurepulver for at blive flot og hvid igen. Hvis den hvide sål står skarpt, ser skoen straks mere velholdt ud, mener han.

Når skoene skal have en overhaling på lugtsiden, er der et godt, gammelt husmortrick: Put dem i fryseren. Det dræber en del af de bakterier, som giver lugt.

Er det en hård kamp mod lugten, kan du sprøjte antibakteriel spray nede i skoen.

Selv om skoene kan genoplives, handler det først og fremmest om løbende at vedligeholde dem, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at forlænge deres liv.

- Tjek dem hver dag, når du tager dem af, og fjern snavs med det samme, råder Joachim Friis, der selv har sneakers i samlingen, som er over ti år gamle.

Sådan forlænger du dine skos levetid:

- Køb en ruskindsbørste. Hvis du går i skoene hver dag, har de godt af en børstning omkring hver 14. dag.

- Læder bliver tørt med tiden, så husk at give dem en kærlig hånd - særligt på den forreste del af foden, hvor skoen bøjes. Er de gået ud af form, så put avispapir i, væd dem og tør dem i den rigtige form.

- Lad være med at gå i dine sko uden sokker, for det giver lugt. Hvis du godt kan lide looket, må du købe sokker, der ikke kan ses.

- Du kan tage sålerne ud og vaske dem eller bruge antibakteriel spray i skoen.

- Hav mere end ét par sneakers, så du ikke bruger det samme par hele tiden. Så slider du mindre på dem.

- Tør jord og snavs af med det samme, eller når du kommer hjem.

Kilder: Joachim Friis, Thomas Brændstrup Larsen

/ritzau/FOKUS