Få danskere er smittet, men alle kan testes: »Man får en masse test, der viser, at folk ikke er syge«

Sundhedsstyrelsens egne eksperter har advaret mod at teste massevis af tilfældige borgere uden symptomer. Netop det har regeringen indført. Nu følger flere sundhedsordførere trop og kritiserer, at man bruger testkapaciteten uden grund.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få danskere er smittet med coronavirus – derfor kan alle borgere nu blive testet for coronavirus.

Sådan lyder baggrunden for, at Sundheds- og Ældreministeriet i denne uge har givet alle voksne danskere uden symptomer mulighed for selv at bestille tid til en virustest.

I en orientering til sundhedsordførerne i den såkaldte covid-19-følgegruppe i Folketinget skrev Sundheds- og Ældreministeriet mandag aften, at det lave smittetryk og den deraf ledige testkapacitet er baggrunden for det markante kursskifte.

»Vi har formået at bringe smittetrykket ned på et meget lavt niveau, og vi ser et fortsat fald i antallet af nysmittede. Det er glædeligt. Som følge af det lave smittetryk har vi ledig testkapacitet i de hvide testtelte, og regeringen har derfor besluttet at åbne for, at asymptomatiske voksne borgere selv kan bestille tid til test,« står der i orienteringen.

Mandag meddelte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at test for covid-19 i den kommende tid vil blive sluppet løs, og at alle danskere over 18 år kan bestille en test uden en henvisning fra egen læge. Beslutningen kom i kølvandet på regeringens nye »offensive« teststrategi, som blev præsenteret en uge forinden – 12. maj.

Men »at teste for at teste, som man gør her, hvor folk kan møde op til test uden grund, er der ingen særlig værdi i«, lyder det fra Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for de Radikale.

»Jeg kan slet ikke forstå, hvad man forventer at få ud af det, ud over at man får en masse test, der viser, at folk ikke er syge. Man skal teste, hvor der er en sundhedsfaglig grund til det. Ellers er det bare spild af ressourcer,« siger Stinus Lindgreen:

»Jeg har svært ved at finde argumenter for, hvorfor man har valgt at gøre det. Så skulle det være, at det er, fordi vi kan. Det virker bare som et dårligt argument. Vi skal jo ikke død og pine teste 40.000 om dagen, når vi lige nu er i den luksussituation, at vi ikke har mange syge.«

Testudstyr skal udnyttes

Myndighedernes egne rådgivere har i skarpe vendinger kritiseret de nye tiltag på testområdet, som Berlingske afdækkede onsdag. Flere eksperter og fagfolk i Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe, som giver anbefalinger til både teststrategi og retningslinjer, siger, at de direkte har advaret mod bred testning af tilfældige borgere uden symptomer på sygdom.

Et af medlemmerne er Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, der ser regeringens nye testplaner som »et farvel til sundhedsfagligheden i testprogrammet«.

Hvorvidt ekspertgruppens bekymring blev bragt videre fra Sundhedsstyrelsen til regeringen, har ikke været muligt at få svar på.

Sundhedsordfører for Radikale Venstre Stinus Lindgreen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix.

Medlemmerne fra Sundhedsstyrelsens faglige ekspertgruppe peger i Berlingske på, at der er flere ulemper ved at teste bredt blandt tilfældige personer. Der er blandt andet stor risiko for, at såkaldt falske negative resultater kan skabe falsk tryghed.

Det skyldes, at der er udfordringer ved at teste personer, der ikke har udviklet symptomer, fordi det forringer muligheden for at fange virusmateriale på podepinden.

Med andre ord: Man kan teste negativ, selv om man reelt er smittet med coronavirus.

Siden epidemien først kom til Danmark i slutningen af februar, har de danske myndigheder kæmpet for at få mængden af testudstyr til at følge med behovet for at teste syge danskere. Nu er kapaciteten her. Ifølge den nye teststrategi tillader det, at sygehusene og de 16 hvide testtelte rundt om i landet sammenlagt kan gennemføre test på 20.000 personer om dagen.

Udfordringen har i et stykke tid dog været den omvendte situation – antallet af testede personer har ligget på et lavt niveau, mens den nu opbyggede kapacitet ikke bliver udnyttet.

Sundhedsordfører for de Konservative Per Larsen mener derfor, at man med det nye testtiltag nu »råder bod på« den problematik. Men han har også sine bekymringer:

»Selv om 20.000 test om dagen er mange, så er det stadig et lille antal i forhold til genåbningsstrategien, hvor vi gerne vil have et så solidt fundament at stå på som overhovedet muligt. Og der kan man bekymre sig om, om de, der går til frivillig test, tager for meget af kapaciteten,« siger Per Larsen (K), som derfor har svært ved at forstå, at ekspertgruppens anbefalinger ikke er blevet fulgt:

»Man skal lytte og tage eksperterne med på råd og derefter træffe en beslutning. Det er godt, at man udnytter kapaciteten, men det bør være meget mere målrettet, hvor man tester specifikke grupper flere gange over tid, så man kan se, hvordan smitten udvikler sig i de grupper. Nu har man en masse personer, der får en test frivilligt. Men hvad kan man så bruge det til?« lyder det.

Ifølge Martin Geertsen, sundhedsordfører i Venstre, giver det god mening at teste bredt i befolkningen. Men han deler dog samme bekymring som de Konservative:

»Man skal jo have kapaciteten til det, og det må ikke gå ud over test af eksempelvis repræsentative grupper og nære kontakter. I de kommende uger må vi følge tæt, om kapaciteten kan følge med,« siger han.

Massiv kritik af testplaner

I en lang periode har politikere og eksperter ellers efterlyst, at en bred og offensiv teststrategi blev indført med det formål at opspore smittede og isolere dem for at bryde med smittekæderne og til sidst slå virussen ihjel. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefalede på det kraftigste den strategi, omtrent to måneder før Danmark i den forgangne uge indførte den.

Først testede man for få i Danmark, lød kritikken. Nu vil man endelig teste i massevis – men også dette møder kritik.

»Det lader til, at lige meget hvad man gør, så bliver folk sure. I starten da man havde begrænset kapacitet, skulle man selvfølgelig vælge de rigtige grupper – og det gjorde man. Det gav mening. Men pointen er nu, at man skal teste de rigtige,« siger Stinus Lindgreen (R).

Den nye udmelding om test af alle voksne erstatter ikke de eksisterende initiativer på testområdet, og borgere med symptomer, frontpersonale samt nære kontakter til smittede vil fortsat blive testet, ligesom der foretages stikprøver blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, har Sundheds- og Ældreministeriet oplyst.

I et svar til Berlingske har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke skrevet, at »der er reserveret særlig kapacitet til at teste de grupper, som Sundhedsstyrelsen har anbefalet, så dem tester vi selvfølgelig«.

»Vi er nu også i en situation, hvor vi har fået opbygget testkapaciteten så meget, at vi har mulighed for at tilbyde en test til borgere, der selv vurderer, at de har behov for at blive testet,« skrev Magnus Heunicke:

»Som der også står i den nationale teststrategi, så er der jo den udfordring i forhold til test af personer uden symptomer, at det kan give en falsk tryghed, som i værste fald betyder, at man passer mindre på. Men jeg har stor tillid til, at danskerne – som de har gjort indtil nu – godt kan holde afstand og god håndhygiejne.«