F-16-pilot: Det sidste togt var det bedste

De danske kampfly fik æren af at flyve den allersidste mission over Libyen. Onsdag vender de hjem.

Foto: Christian Als

Der er hektisk aktivitet på parkeringspladsen, hvor fem danske F16-jagerfly står på en snorlige linje på den italienske flådebase Naval Air Station Sigonella på Siciliens sydspids.

Oprydningen og nedpakningen er i fuld gang. Præcisionsbomberne afmonteres flyvingerne og lægges med gaffeltruck ned i kasser, inden de sammen med resten af de danske flyversoldater og materiel skal sendes mod nord.

De danske F-16-fly står stille efter over syv måneder på vingerne med bombetogter over Libyen. Den sidste mission blev fløjet natten til tirsdag.

De danske piloter fløj dermed den sidste mission i hele den internationale indsats.

900 præcisionsbomber

Danskerne har kastet mere end 900 præcisionsbomber mod den tidligere nu afdøde libyske leder, oberst Gadaffis bunkere og kommandocentre, ammunitionsdepoter, missilaffyringsramper, kampvogne og artilleri.

Men det er ikke det, der fylder mest hos piloten "Hek", der ellers har siddet klar i cockpittet med fingeren på aftrækkeren på 50 bombetogter ud af i alt 600 danske missioner over libysk luftrum.

- Den bedste mission var faktisk den, jeg fløj i går nat. Vi fløj hele vejen langs Libyens kyst og så alle de byer, hvor vi førhen har kastet bomber og så eksplosioner, skud og brande.

- Nu så jeg en enkelt, der skød op i luften for at fejre, men ellers var det fred og fordragelighed. Nu er det "mission complete" militært set, siger "Hek", der af sikkerhedshensyn optræder under sit pilotnavn.

Stolt over dansk bidrag

Han tilføjer, at det langt fra er alle missioner, der har været bombetogter.

- Mange af missionerne har vi fløjet ud og holdt øje, og hvis ikke vi har kunnet finde noget, så kaster vi altså ikke bomber. Hvis vi ikke har været sikre, så har vi fløjet hjem med bomberne igen, fortæller "Hek".

Chefen for den danske kampflybidrag, oberstløjtnant "Bøj", er stolt over det danske bidrag til den Nato-ledede mission, der sammen med blandt andre briterne og franskmændene fløj bombetogter over libysk luftrum.

- Da de sidste fly landede fra den sidste mission i går, var der rigtig mange, der var glade og stolte over det, de har udrettet, da de slukkede motoren for sidste gang, siger han.

Onsdag middag lander de seks danske F16-jagere og et Hercules-transportfly med de danske flyversoldater på flybasen Fighter Wing Skrydstrup ved Vojens.

/ritzau/

INFOshop: Opbakning til dansk indsats i Libyen