Experimentariums formål er ikke brændt ned

For anden gang under Experimentariums genopbygning har en brand sat en bremse for arbejdet. Men selv om bygningens skæbne endnu er uvis, fortsætter arbejdet med at udbrede naturvidenskaben gennem leg.

Alle dele af det store bygningskompleks, der har huset Experimentarium, er stort set udbrændt efter mandagens voldsomme brand. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det gjorde simpelthen så ondt at se.«

Da flammerne mandag eftermiddag tog de første bidder af Experimentariums tagpap, overmandede ærgrelse den administrerende direktør for det videnskabelige aktivitetscenter.

»Jeg følte smerte rent fysisk. Når man har opbygget et unikt, naturvidenskabeligt oplevelsessted, og det går op i røg, gør det virkelig ondt,« siger Kim Herlev.

Det var anden gang på godt et halv år, at folkene bag videnskabscentret måtte se en brand sætte en midlertidig stopper for den genopbygning af Experimentarium, der har stået på i et års tid. Branden opstod i forbindelse med taglægningen, hvor tagpap blev opvarmet og skabte flammer, der bredte sig til resten af bygningen. Blandt andet en vandudstilling til et tocifret millionbeløb er gået tabt, og tirsdag var efterslukningsarbejdet stadig i gang.

Siden 1991 har Tuborgs tidligere mineralvandstappehal i Hellerup dannet rammerne om Experimentarium, men under genopbygningen af den gamle hal har centret haft til huse i lokaler på Papirøen i København.

Ifølge planen skal det nybyggede Experimentarium i Hellerup indvies 15. september 2016, og den dato tror den administrerende direktør stadig på trods branden. Men hvis det alligevel skrider, har Experimentarium mulighed for at blive boende på Papirøen frem til udgangen af 2017.

»I krisetider rykker man tættere sammen, og den her brand er en krisetid for os. Det her skal lykkes. Vores medarbejdere har været samlet, og det er ikke opgivelse, der kendetegner stemningen. Det kan godt være, vi har mange odds imod os, og at en af vores store udstillinger er gået tabt, men vi er meget optimistiske om at få genopbygningen til at lykkes og tidsplanen til at holde,« siger Kim Herlev.

Betydningsfuld for videnskabshistorien

Experimentariums mål har siden etableringen været at fremme interessen for naturvidenskab og teknik. Metoden har været at få besøgende til at lege sig til viden og gøre op med tanken om, at man ikke på røre ved de ting, man ser på museer.

Centrets succes har betydet, at videnskab er blevet udbredt til flere mennesker i Danmark, mener Kristian Hvidtfelt Nielsen, som forsker i videnskabsformidling ved Aarhus Universitet.

»Experimentarium har vist, at den legende tilgang til viden virker, og det har også vist sig at være en bæredygtig forretningsmodel, fordi det kan tiltrække mennesker,« siger han.

»Det har haft stor betydning for, hvordan vi udbreder videnskab i Danmark og har givet andre blod på tanden. Steder som Danfoss Universe på Als er kommet til, og historiske museer og videnskabsmuseer er begyndt at engagere deres publikum meget mere. I den forbindelse har Experimentarium fungeret som et godt eksempel for de andre,« fortsætter han.

I løbet af 2013 lagde 287.000 mennesker vejen forbi Experimentarium, og mange skoler i hovedstadsområdet bruger centret som et fast udflugtsmål i undervisningen. Aktivitetscentret er med til at vise, at videnskab kan være sjovt, og selv om det har fået skæld ud for at henvende sig for meget til børn – og dermed for lidt til andre aldersgrupper – mener Kristian Hvidtfelt Nielsen, at Experimentariums eget mål bliver fuldført:

»Experimentarium har sat mere fokus på naturvidenskab og ingeniørvidenskab i Danmark. Og desuden har det gjort naturvidenskab mere attraktiv for dygtige børn, som vi gerne vil tiltrække til at vælge den uddannelsesvej.«

Experimentariums ledelse holder krisemøde med entreprenøren tirsdag middag for at afklare, hvordan arbejdet kommer i gang igen hurtigst muligt.