Exceptionel retssag om terrorstøtte skudt i gang

Ti kurdiske mænd sad torsdag anklaget for at have indsamlet over 100 mio. kr. til PKK. Den 11. mand gemte sig i udlandet.

Små 100 kurdere var mødt op på Rådhuspladsen over for byretten for at vise deres støtte til de ti mænd, som sad på anklagebænken for at have samlet mere end 100 millioner kroner ind til fordel for terrororganisationen PKK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En enkelt af de 11 kurdiske mænd dukkede aldrig op, men derudover var det et propfyldt retslokale i Københavns Byret, som torsdag dannede ramme om begyndelsen på den hidtil største sag om mulig terrorfinansiering herhjemme.

Sikkerheden var massiv med bombehunde, metaldetektorer og adskillige betjente både inden- og udenfor retslokalet, som var godt fyldt af med forsvarere, anklagere, nævninge, pressefolk fra ind- og udland og tilhørere fra det kurdiske samfund i Danmark. Også repræsentanter fra den tyrkiske ambassade var mødt op for at følge sagen.

Velklædte i skjorter og mørke jakker sad de ti tiltalte på mellem 28 og 72 år roligt og lyttede til anklagerens oplæsning.

Mændene er alle tiltalt for at have indsamlet eller videreformidlet et beløb i størrelsesordenen 140 millioner kroner til Kurdistans Arbejderparti, bedre kendt som PKK – en organisation, som er på flere landes terrorliste. Siden stiftelsen i 1978 har PKK blandt andet kæmpet mod den tyrkiske stat for at opnå kurdisk selvstændighed.

De mange millioner kroner blev ifølge anklagerne indsamlet i de kurdiske miljøer i en lang række danske byer herunder Aarhus, Odense, København, Vejle og Holte, men også i udlandet.

I september 2012 slog politiet til og anholdte flere af mændene på baggrund af blandt andet overvågning samt telefon- og rumaflytninger.

Centralt i anklagemyndighedens sag står desuden kontoudtog fra den kurdiske TV-station ROJ-TVs støttekonto i Danske Bank. Udtogene blev beslaglagt af belgisk politi under en ransagning af PKKs økonomiske afdeling i Belgien.

Nægter sig skyldige - men støtter 'sagen'

Senioranklager Stig Fleischer fra Københavns Politi lagde under sin gennemgang af sagen vægt på, at både direkte og indirekte støtte til terrororganisationer kan straffes som terrorfinansiering. Sammen med anklager-kollegaen Henrik Aagaard fra Statsadvokaten bliver det én af hans opgaver at bevise, at de tiltalte handlede med forsæt, da de indsamlede pengene.

Alle ti mænd nægter sig nemlig skyldige i terrorfinansiering, selvom flere åbent erkender, at de støtter den »kurdiske sag«, og at de har indsamlet penge. Men er man automatisk tilhænger af PKK og PKKs handlinger, fordi man går ind for »sagen«?

»Dét spørgsmål bliver denne retssags store tema: Var der forsat til at støtte terrorhandlinger?« sagde en af de tiltaltes advokat.

Samtidig er forsvarere og anklagere dybt uenige om, hvorvidt sagen er politisk:

»Der er masser af ting (i sagen, red.) der har politisk indhold, og derfor bliver man nødt til at gå ind i en vurdering af disse organisationer og foreninger,« sagde forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, som repræsenterer fire af de tiltalte i retten.

»Er de frihedskæmpere? Eller er de terrorister?« spurgte han.

På Rådhuspladsen overfor byrettens lokaler sørgede 75-100 kurdiske demonstranter for, at alle forbipasserende fik en dosis kurdisk musik og blev gjort opmærksom på retssagen.

»Stop hetzen mod kurdere og deres organisationer« stod der på demonstranternes skilte og på deres flag smilede den fængslede PKK-leder og stifter Abdullah Öcalan.

Den 11. tiltalte, som ikke dukkede op til retssagen, befinder sig i udlandet. Hans retssag kommer i givet fald til at køre separat.

Hvis nævningene finder de øvrige tiltalte skyldige, risikerer de op til ti års fængsel og størstedelen kan blive udvist af Danmark.

Der er afsat 60 retsdage til sagen, og hvis planen holder, falder der dom i marts 2014.