Evalueringsiveren er løbet løbsk

Selv evalueringsforskere advarer om, at der måles for meget i det offentlige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikernes iver efter at måle og veje alt i velfærdssamfundet har taget overhånd. Sådan lyder budskabet fra befolkningen i en meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

42 pct. af de adspurgte mener, at omfanget af målinger og evalueringer i den offentlige sektor har vokset sig for stort, 29 pct. at det er tilpas, mens kun 11 pct. synes, at der mangler mere viden om, hvorvidt velfærden virker.

Formålet med de mange evalueringer er ellers at sikre, at velfærdskronerne har den rigtige effekt. Men selv i forskerkredse er man nu begyndt at spørge, om evalueringsbølgen har skyllet den sunde fornuft væk:

»Det er helt indlysende løbet løbsk på en række områder. Mange steder er der et decideret amokløb i måle- og dokumentationsiver. Og der er ikke noget, der tyder på, at det har ændret sig med den nye regering,« siger Peter Dahler-Larsen, der er professor i evaluering på Syddansk Universitet.

Ingen har overblik over præcis hvor mange penge, Danmark hvert år bruger på smiley-ordninger, tests, akkreditering og andre evalueringsværktøjer. Men ifølge forskerne er der tale om en stødt stigende tal.

Offentlige evalueringsinstitutter som EVA, SFI, AKF og KREVI får hvert år mere end 100 mio. kr. Dertil kommer en række interne ordninger i ministerierne og kommunerne samt en underskov af private konsulentfirmaer, der lever at af sælge evalueringer til den offentlige sektor.

Det er tvivlsomt, om de mange penge, samfundet bruger, overhovedet gør os klogere på vores velfærd, mener forskerne.

»Ofte evaluerer man bare, fordi alle andre også gør det - det er blevet en automatreaktion,« siger Bente Bjørnholt, der er formand for Dansk Evalueringsselskab - en forening, der organiserer forskere og praktikere, der arbejder med evaluering: »Der er en masse penge, der ryger på, at vi dybest set ikke ved, hvorfor og hvad det er, vi egentlig evaluerer.«