Eva Smith: Gadevisitationer er i strid med loven

Politiets store omfang af gadekontroller er ulovlige, mener professor i retsvidenskab på Københavns Universitet.

Det areal, som visitationszonerne dækker over, er for stort, mener Eva Smith, professor i retsvidenskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store areal, som visitationszonerne dækker over, er ulovligt. Det mener Eva Smith, professor i retsvidenskab på Københavns Universitet. På trods af det kan politiet i øjeblikket tvinge dig til kropsvisitation i Kokkedal, Gladsakse, Herlev, Ballerup, Indre København og på Nørrebro.

- Jeg mener, at det er i strid med lovens forudsætninger, vurderer Eva Smith.

Grunden til, at visitationszonerne er ulovlige, er, at de dækker store områder. Hun forklarer, at man skal lave dem på et lille afgrænset område, hvor der er mistanke om våben, eller at der skal ske noget voldeligt.

- De er jo blevet bredt langt ud over, hvad meningen med dem var. Meningen var, at hvis der havde været en episode på et diskotek eller i en bestemt gade, så kan man lave en visitationszone. Men nu er det næsten hele Københavns Politikreds, der er omfattet af visitationszonerne, siger Eva Smith.

Ifølge Eva Smith tillader loven kun visitationer på mindre konkrete områder. Hun mener, at det ikke er meningen, at de skal spredes ud til en hel by eller hel politikreds. I forarbejderne til loven står, at visitationszonerne kan være på et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads.

- Man skal følge forarbejderne til loven, hvor der udtrykkeligt står, at visitationszoner skal anvendes, netop hvis der er et diskotek, der har haft ballade, fastslår Eva Smith og fortsætter:

- En gade er én gade. Det kan være Rantzausgade, hvis der for eksempel har været meget ballade netop der. Det er ikke 17 gader. Det står udtrykkeligt i forarbejderne til loven, at det ikke må være et helt stort område som bydel, politikreds eller kommune.

Visitationszonerne kan være i orden, hvis politiet overholder loven og holder sig til små områder.

- Hvis man bare kunne holde sig til reglerne, som de var, og som de står i loven og bemærkningerne, og som det bliver nævnt i Folketinget, og der er tale om et særligt betændt område, så ville det være okay, siger Eva Smith.

Midt- og Vestsjælland Politi har tidligere brugt visitationszoner i Køge, men er nu holdt op med det, da man ikke mener, at det er en konflikt. Sten Skovgaard, chefpolitiinstruktør i Midt- og Vestsjællands Politi, kan ikke forstå kritikken, da han mener, at politiet følger retsplejeloven.

Sten Skovgaard forklarer, at visitationszonerne er en midlertidig foranstaltning.

- Når behovet er der, så har vi dem. Når behovet ikke er der, så har vi dem ikke. Det er lige så vigtigt for politiet at skrue ned for indsatsen, som det er at skrue op, siger Sten Skovgaard.

Han fremhæver, at de i Køge har visiteret 169 personer, og 109 af dem havde faktisk tilknytning til bander.

- Vi ved godt, hvem der er interessante, og det er jo dem, vi retter det imod, siger Sten Skovgaard.

Sten Skovgaard mener, at bandekonflikten i dag gør det svært at holde sig til små områder.

- Grupperne i dag er jo meget mobile, så udfordringen er jo, hvor man skal lave visitationszonerne, siger han.

Københavns Politi har ingen kommentarer til sagen. I dag skal Københavns Politi tage stilling til, om ordningen skal forlænges yderligere i København.

Artiklen er skrevet i samarbejde med studerende fra Roskilde Universitet.

DEBAT | Del dit syn på politiets brug for visitationszoner på facebook.com/berlingske